Je pica, ki naj bi bila najboljša v Sloveniji, vredna svojega naziva?
Februarja letos se je na Gospodarskem razstavišču (v okviru sejma GAST - Sejmi okusov) odvijalo državno tekmovanje 'Naj picopek Slovenije 2023'. Že takrat smo poročali o tem, da je laskavi naziv prejel Igor Volk iz izolske picerije Casa della Pizza.
Zmagovalec je vodja in poslovni partner znane izolske picerije Casa della Pizza – Moby Dick. Skupaj z lastnikom, Matjažem Antolovičem, v piceriji ustvarjata "gourme" lahke pice, ki ne vsebujejo kvasa. Namesto tega so narejene iz kvasnega nastavka "lievito madre", zaradi česar so tudi lažje prebavljive.
Tudi številni ljubitelji pic so prepričani, da je pica v omenjeni piceriji najboljša v Sloveniji. Informacijo smo želeli preveriti, zato se je naša novinarka tudi sama odpravila v omenjeno picerijo in se prepričala, ali so njihove kulinarične mojstrovine vredne svojega naziva.
Preverite njeno izkušnjo.
Pristno in domače vzdušje
Takoj ob vstopu v picerijo sem bila navdušena nad vzdušjem. Picerija je opremljena v domačem, italijanskem stilu, zato je celotno vzdušje zelo prijetno. Tudi osebje je izredno prijazno in ustrežljivo, kar še dodatno prispeva k pozitivni izkušnji.
Ponudba in cene
V omenjeni piceriji imajo v ponudbi kar nekaj različnih pic - od tistih klasičnih, pa do tistih nekoliko bolj posebnih.
Na voljo je tudi pica "Regina", s katero je picopek osvojil letošnji naziv. Obložena je s pelati San marzano DOP (La Fiamante), mozzarello di buffala DOP (SORENTINA), treviškim radičem in pancetinim čipsom, specialiteta pa je še dodatno obogatena z lističi grana padana DOP (18 mesecev), rumenimi češnjevimi paradižniki ter svežo baziliko.
Med posebnimi picami izstopa tudi pica "Bronzata", ki je na državnem prvenstvu leta 2020 osvojila tretje mesto.
Sama sem izbrala pico "Leggiera", ki ima poleg italijanskih pelatov tudi kremni sir, jajčevce, češnjev paradižnik in baziliko. Prav vsaka pica pa ima posebno testo iz prej omenjenega kvasnega nastavka.
Cena klasičnih pic je med 8,50 in 10 evrov, nekoliko bolj posebne pice pa znašajo med 10 in 14 evrov. Nekaj evrov več boste odšteli za pico "Regino", ki stane 16 evrov. Cene so povsem običajne v primerjavi z ostalimi picerijami na obali.
Kaj pa okusi?
Pica, ki sem jo izbrala, je kot nalašč za poletne dni. Ker ne vsebuje klasičnega sira, je nekoliko manj mastna in precej lahka, k temu pa prispeva tudi posebno, lahko prebavljivo testo.
Čuti se, da so sestavine visoke kakovosti, kar je posebej opaziti pri pelatih, ki imajo tisti pristen, "italijanski okus". Sveža bazilika na pici pa je tista pika na i, ki zagotovi še dodatno svežino in ustvari popolno simfonijo okusov.
Tudi drugi obiskovalci, ki so bili na kosilu istočasno, so delovali zelo zadovoljni s svojimi jedmi.
Obisk picerije zagotovo priporočam, a pozor: sploh ob vikendih imajo precej velik obisk, zato svetujem, da predhodno rezervirate svojo mizo.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del