Zadnji obrok dneva naj bo lahek, vseeno pa je lahko tudi zelo okusen.
Solatni zvitki - azijski lahki užitek
Priprava za 1 osebo:
1 Oplaknite kos kumare (150 g), jo obrišite in jo po dolgem zrežite na tanke trakove. Očistite četrtino majhne kolerabe in 1 korenje, ju olupite in prav tako narežite na tanke, približno 6 cm dolge trakove.
2 100 g tofuja zrežite na tanke rezine. Začinite jih s sojino omako in kajenskim poprom. Po želji zraven nastrgajte še olupljen ingver. Oplaknite 6 listov ledenke, jih osušite v solatni centrifugi in jih po dolgem prepolovite. Razprostrite liste in po njih razporedite rezine tofuja in zelenjave.
3 Solato trdno zvijte in zvitke spnite z zobotrebci. Postrezite jih s sojino omako in 50 g kuhanega polnozrnatega riža.
Čas priprave: približno 15 minut.
Na porcijo: približno 300 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 44 g.
Dodaten namig
Namesto tofuja lahko uporabite tudi narezane kuhane piščančje prsi.
Vitalni krožnik z gorčično polivko
Priprava za 1 osebo:
1 250 g kuhane rdeče pese narežite na zelo tanke rezine. Očistite 150 g šampinjonov in jih prav tako zrežite na tanke rezine. Očistite 1 mlado čebulo, jo oplaknite in zrežite na majhne koščke. Grobo sesekljajte 1 žlico orehov. Pripravljene sestavine denite na krožnik.
2 Za pripravo polivke zmešajte 2 žlici jabolčnega kisa, nekaj kapljic agavinega sirupa, malce soli, poper in 1 žličko dijonske gorčice. Primešajte še 1 žličko oljčnega olja.
3 Polivko nakapajte po sestavinah za solato. Po njej potresite 2 žlici sesekljanega drobnjaka in prelijte z 1 žlico nemastnega jogurta. 1 rezino polnozrnatega kruha (40 g) premažite z 1 žličko blage gorčice in ga pojejte ob solati.
Čas priprave: približno 15 minut.
Na porcijo:približno 300 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 43 g.
Fit burger z aromatičnim tzatzikijem
Priprava za 1 osebo:
1 Temeljito operite približno 150 g kumare, jo obrišite in grobo nastrgajte na kuhinjskem strgalniku. Olupite pol stroka česna in ga iztisnite zraven. Kumari nato primešajte 75 g puste skute in 1 žličko limoninega soka ter vse skupaj gladko premešajte. Začinite s soljo in poprom.
2 Vodoravno prerežite polnozrnato rženo žemljico (40 g). Polovico premažite s tzatzikijem. Spodnjo polovico obložite z 1 listom solate.
3 Na solato položite piščančjo polpeto (75 g) in nanjo kapnite nekaj tzatzikija. Oplaknite tri češnjeve paradižnike, jih očistite in zrežite na rezine. Položite na tzatziki, pokrijte z drugo polovico žemljice in zraven pojejte še preostali tzatziki.
Čas priprave: približno 15 minut.
Na porcijo: približno 300 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 22 g.
Solatna skleda - sočna z granatnim jabolkom
Priprava za 1 osebo:
1 Oplaknite 75 g piščančjega fileja, ga osušite in zrežite na trakove. Začinite jih s soljo in poprom. V teflonski ponvi jih zlato rjavo popecite in nakapajte z nekaj kapljicami medu. Dodajte 1 žličko sezama in ga malce popražite. Vse skupaj nato vzemite iz ponve.
Azijska ponev s pečenim tofujem
Priprava za 1 osebo:
1 125 g tofuja zrežite na kocke in jih marinirajte v 2 žličkah sojine omake. Očistite 250 g nežnega koničastega zelja in 50 g stročjega graha in oplaknite zelenjavo. Zelje zrežite na grižljaj velike koščke. Pod vročo vodo oplaknite 2 žlici mungo kalčkov. Očistite 150 g rdeče paprike in 75 g kumare, ju oplaknite in zrežite na tanke trakove.
2 V teflonski ponvi popražite 1 žličko arašidov in jih nato vzemite iz ponve. Na 1 žlički olja nato na hitro popecite še tofu. Dodajte stročji grah, zelje in kalčke. Pri visoki temperaturi vse skupaj pecite 1 minuto. Začinite z 2 žličkama sojine omake in poprom. Primešajte še 4 žlice juhe (instant). Okrasite z zelišči in postrezite.
Čas priprave: približno 15 minut.
Na porcijo: približno 300 kcal, beljakovine: 21 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 25 g.