Da ne bi gostom ob kavici vedno ponudili samo piškote, vam predstavljamo tri recepte za sladke malenkosti.
Čokoladna stračatela
Za 4 osebe potrebujete:
- 100 g čokolade
 - 80 g masla
 - 90 ml smetane
 - 80 g maskarponeja
 - 80 g polnomastne skute
 - 2 žlici sladkorja v prahu
 - 4 lešnike in kakav za okrasitev
 
Priprava:
1 V kozici segrejte majhno količino vode. Postavite jo nad nepregorno skledo. V kozico nalomite čokolado, dodajte zmehčano maslo in vse skupaj stopite. Štiri kovinske modelčke postavite v zamrzovalnik.
2 Smetano čvrsto stepite. Dodajte maskarpone, skuto in sladkor v prahu ter vse skupaj gladko zmešajte. Kremo nato postavite v hladilnik.
3 Skledo s stopljeno čokolado postavite v pomivalno korito, napolnjeno z ledeno mrzlo vodo, in počakajte, da se čokolada malce shladi. Ko več ne steče, če jo dvignete z nožem, skledo vzemite iz vode. Modelčke vzemite iz zamrzovalnika in jih v več slojih premažite s pripravljeno čokolado. Med sloji ne sme biti praznih vmesnih prostorčkov. Modelčke še za 2 minuti postavite v zamrzovalnik, preostalo čokolado pa previdno vmešajte v kremo.
4 Modelčke vzemite iz zamrzovalnika. Do vrha jih napolnite s kremo in jo pogladite. Modelčke nato od strani malce segrejte in iz njih previdno vzemite vsebino. Desert okrasite s kakavom in lešniki.
Pita s hruškovim nadevom in gozdnimi sadeži
Za 4 osebe potrebujete:
- 200 g listnatega testa (zvitek)
 - 1 veliko zrelo hruško
 - 200 g skute
 - 1 žlico praška za vaniljev puding
 - 1 jajce
 - pest robid
 - pest gozdnih jagod
 - moko za delovno površino
 
Priprava:
1 Razgrnite listnato testo in z njim obložite model za pite, ki ste ga oplaknili pod hladno vodo. Oblikujte robove in testo na več mestih prebodite z vilicami.
2 Hruško olupite, odstranite peščišče in sadež nastrgajte v skledo. Dodajte skuto, prašek za puding in jajce ter vse skupaj dobro premešajte. Mešanico prelijte po testu in jo potresite z robidami in nekaj jagodami.
3 Pito 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko se ohladi, jo okrasite s preostalimi jagodami.
Kremni narastek z rezanci in sadjem
Za 4 osebe potrebujete:
- 250 g širokih rezancev
 - 300 g češenj ali višenj
 - 50 g mletega maka
 - 2 zavitka vaniljevega sladkorja
 - 250 g svežega kremnega sira
 - 100 ml smetane
 - 100 g sladkorja v prahu
 - maslo za model
 - sladkor v prahu in mak za okrasitev
 
Priprava:
1 Testenine skuhajte do mehkega v vreli slani vodi, jih oplaknite pod hladno vodo in odcedite.
2 Češnjam odstranite koščice in jih primešajte testeninam. Dodajte še mak in vaniljev sladkor. Namastite model in vanj porazdelite mešanico.
3 Smetano zmešajte s kremnim sirom in sladkorjem v prahu in mešanico prelijte po testeninah. Narastek 30 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Postrezite ga z mešanico maka in sladkorja v prahu. Prelijete ga lahko tudi s stopljenim maslom.
                
            
                            