"Ko smo jedli to, smo bili zdravi kot ribe": ta preprosta in poceni jed znižuje holesterol, čisti črevesje in topi kilograme

19. 6. 2025
"Ko smo jedli to, smo bili zdravi kot ribe": ta preprosta in poceni jed znižuje holesterol, čisti črevesje in topi kilograme (foto: shutterstock)
shutterstock

To preprosto jed so v otroštvu oboževali mnogi, danes pa smo nanjo nekoliko pozabili.

Za zdravo telo in ustrezno telesno težo je pomembna celotna uravnotežena prehrana, ki vključuje zadostno mero vlaknin, beljakovin, vitaminov in mineralov. Obstajajo pa posamezne jedi in živila in jedi, ki še dodatno podprejo naše zdravje.

Ena takih je tudi "kačamak" - tradicionalna jed, ki so jo nekoč redno pripravljali po celem Balkanu. Ime izhaja iz turške besede kaçamak, ki pomeni kaša. Gre za preprosto in poceni jed, podobno polenti – le da naj bi se polenta pripravljala iz rumene koruzne moke ali zdroba, kačamak pa iz bele koruzne moke.

Po Balkanu je bil kačamak pogosto zamenjava za kruh. Ob navadnih dneh so si premožnejši kmetje kačamak privoščili z maslom ali mastjo, zmešano z drobljenim sirom. Mnogi so prepričani, da so včasih ravno zaradi te jedi bili zdravi kot ribe.

Opatija: ko je dobil račun, je imel samo eno vprašanje

Koristi, ki jih prinaša kačamak

Kačmak je enostaven za pripravo in navdušuje s slastnim okusom, hkrati pa lahko pripomore k zdravi prebavi: je bogat z vlakninami, ki podpirajo zdravje črevesja, obenem pa podaljšujejo občutek sitosti, kar lahko pomaga pri hujšanju. Omenjena jed lahko pripomore tudi k nižanju holesterola.

Na portalu krstarica.com navajajo, da ima kačamak naslednje prednosti za zdravje:

  • Ureja prebavo: spodbuja delovanje črevesja.
  • Pomaga pri hujšanju: nasiti, a ne redi.
  • Znižuje holesterol: blagodejno vpliva na srce in ožilje.
  • Zmanjšuje tveganje za rakava obolenja.

Kako pripraviti kačamak?

Sestavine:

  • 3 velike zajemalke bele koruzne moke
  • 1,5 l vode
  • sol po okusu
  • sir ali kajmak za serviranje

Postopek:

  1. V velik lonec nalijemo vodo, dodamo sol in vse skupaj zavremo.
  2. Ko voda zavre, v lonec vsujemo moko – ne mešamo! Moka mora ostati na površju kot "kupček".
  3. Z leseno kuhalnico naredimo luknjo na sredini kupa moke. Naj na nizkem ognju počasi vre 20–30 minut.
  4. Ko moka izgine s površine, jo začnemo intenzivno mešati z leseno kuhalnico.
  5. Na koncu čez kačamak prelijemo stopljen kajmak ali dodamo nadrobljen sir ter postrežemo.

Vir: krstarica.com

Se jih še spomnite? To so "revne jedi," na katerih je včasih odraščalo veliko generacij

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin in Borut Pahor v podkastu navdiha v živo na Slovenskem oglaševalskem festivalu