Ocvrt krompirček - več kot le priloga

22. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ocvrt krompirček - več kot le priloga (foto: profimedia)
profimedia

Odkrijte priljubljeno jed čisto na novo. Hrustljav ocvrt krompirček imamo radi skoraj vsi.

Večinoma ob hamburgerju ali ocvrtem mesu. Velikokrat pa se mu godi krivica, saj velja za slabo jed hitre prehrane. Pa vendar je lahko sijajna priloga in tudi ne tako nezdrava, če jo uživamo zmerno. Lisa je pripravila dva recepta, ki ocvrt krompirček postavljata v nekoliko drugačno luč.

Primerjava različnih prilog

Si želite ocvrt krompirček, pa imate slabo vest? Pozabite na skrbi, če si ga boste privoščili iz pečice. 100 g ima namreč le 5–7 g maščobe, ocvrti v olju pa 10–15 g. Krompirčku iz pečice se v primerjavi z drugimi prilogami ni treba prav nič sramovati. Tak ima namreč 152 kcal, testenine približno 147 kcal, dolgozrnat riž pa približno 141 kcal (vse vrednosti so za 100 g).

Ocvrt krompirček z nageci in avokadovo salso

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g fileja piščančjih prsi
  • 5 žlic sladke čilijeve omake
  • 2 žlici praženega sezamovega olja
  • 1 strok česna (kocke)
  • 1 žličko ingverja (nastrganega)
  • pol žličke krompirjevega škroba
  • sol, poper
  • 400 g krompirjevih paličic za cvrenje (zamrznjenih)
  • 2 avokada
  • 2 žlici belega balzamičnega kisa
  • 3 žlice oljčnega olja
  • pol pesti zelišč (na primer bazilika, peteršilj, krebuljica)

Priprava

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Meso oplaknite, ga osušite in zrežite na koščke. Zmešajte 3 žlice čilijeve omake, sezamovo olje, česen, ingver, škrob in malce soli ter v mešanici povaljajte meso. Porazdelite ga po pekaču. Po njem raztrosite še krompirjeve paličice. Pecite 15 minut, obrnite in pecite še nadaljnjih 13 minut.

Avokada olupite ter ju zrežite na kocke. Zmešajte jih z 2 žlicama čilijeve omake, kisom, oljem, zelišči, soljo in poprom.

Čas priprave: približno 45 minut.

Na osebo: približno 700 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 48 g, ogljikovi hidrati: 31 g.

Ocvrt krompirček po mediteransko z rukolo

Za 4 osebe potrebujete

  • 600 g krompirjevih paličic za cvrenje (zamrznjenih)
  • 100 g pršuta
  • 1 pest zelenih oliv
  • 2 žlici pinjol
  • 2 žlici majoneze
  • 2 žlici jogurta
  • 2 sardeli
  • pol stroka česna
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • sol, poper
  • sladkor
  • pol šopka rukole

Priprava

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Krompirjeve paličice porazdelite po pekaču in jih pecite približno 10 minut. Pršut zrežite na koščke, olive pa na rezine. Krompirček obrnite, mu dodajte pršut, olive in pinjole ter ga pecite še 12–14 minut.

S paličnim mešalnikom pretlačite majonezo, jogurt, sardele, česen in parmezan. Če je treba, kremo razredčite še z vodo. Začinite s soljo, poprom in sladkorjem.

Operite rukolo in jo zrežite na manjše koščke. Krompirček zmešajte z rukolo in ga prelijte s pomako.

Čas priprave: približno 35 minut.

Na osebo: približno 500 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"