Zagotovo si ga privoščite v zimskem času ...
Sestavine:
- 250 g ješprenja
- 2 do 3 korenčki
- košček zelene
- peteršilj (korenina in zelenje)
- 1/2 čebule
- 1 do 2 stroka česna
- lovorjev list
- 1 por
- malo cvetače
- fižol
- sol in poper
- suha svinjska kračica, lahko tudi klobasa
Postopek:
Ješprenj operemo in ga čez noč (ali vsaj za nekaj ur) namočimo. Kuhati ga damo v večjo posodo, saj bomo dodali še: manjšo svinjsko kračo ali drug kos prekajene svinjine, na kocke ali palčke narezan korenček, zeleno in peteršiljevo korenino, drobno nasekljano čebulo in česen ter lovorov list. Rahlo solimo in kuhamo približno uro in četrt, nato dodamo še narezan por in na cvetke razdeljeno cvetačo, kuhamo še 15 minut, primešamo nekaj kuhanega fižola (lahko iz pločevinke), posujemo s peteršiljem in: gotovo! Meso narežemo ter postrežemo posebej ali pa ga vrnemo nazaj v jed, ki je zdaj že ričet.
Foto: Profimedia