Preskakovanje tega koraka pri pogrevanju ostankov hrane lahko povzroči razvoj nevarnih bakterij, opozarjajo strokovnjaki za varnost živil

6. 6. 2025
Preskakovanje tega koraka pri pogrevanju ostankov hrane lahko povzroči razvoj nevarnih bakterij, opozarjajo strokovnjaki za varnost živil (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri pogrevanju hrane nikar ne počnite te napake, svarijo strokovnjaki.

Pogrevanje ostankov hrane je skorajda stalnica v sodobnem vsakdanu.  A kljub razširjenosti tega običaja večina ljudi ne ve, kako pomembno je, da to naredimo pravilno.

Če pogrevate včerajšnjo večerjo na napačen način, se lahko s tem izpostavite nevarnim bakterijam, ki povzročajo hude prebavne težave. Na srečo je vse odvisno od enega preprostega koraka, ki si ga po tem članku verjetno ne boste nikoli več pozabil.

Najpogostejša napaka pri pogrevanju, ki lahko povzroči bakterijsko okužbo

Ključni korak, ki ga mnogi izpustijo pri pogrevanju hrane v mikrovalovni pečici? Mešanje.

"Hrano je treba pogreti na najmanj 74 °C (165 °F), da uničimo mikroorganizme, ki so se med shranjevanjem lahko razmnožili," za portal Parade pojasnjuje mikrobiologinja dr. Jill Roberts z Univerze Južne Floride. In brez mešanja ta temperatura pogosto ni dosežena. "Brez mešanja ostajajo hladnejši deli hrane, na katerih bakterije preživijo, se razmnožujejo in lahko povzročijo bolezni," opozarja.

Mikrovalovna pečica segreva hrano s tresenjem molekul – a to se ne dogaja enakomerno. "Voda je na primer zelo učinkovit prenašalec toplote, ki jo z mešanjem enakomerno porazdelimo po hrani. Nekateri recepti celo svetujejo dodajanje vode pred pogrevanjem in vključujejo korake mešanja," pravi dr. Roberts.

Slovenijo so zajele nevihte. Preverite, kako se premikajo

Če tega ne naredimo, dobimo jed, ki je zunaj vroča, znotraj pa še vedno hladna ali celo zmrznjena. "Če sledite navodilom in hrano med pogrevanjem premešate, je mikrovalovka lahko enako varna kot štedilnik ali pečica – le hitrejša," doda.

Katera živila so najbolj rizična?

Jason Reese, strokovnjak za varnost hrane, opozarja: "Pri določenih jedeh je pogrevanje kot ruska ruleta – če jih ne segrejete enakomerno, tvegate."

Največje tveganje predstavljajo:

  • večplastne jedi, kot so lazanje ali zloženke
  • beljakovinsko bogata živila: jajca, ribe, meso
  • škrobna živila: riž, krompir, testenine

Tudi goste jedi, kot so enolončnice in omake, so pogoste žrtve "hladnih točk", še posebej v večjih porcijah.

Ali način shranjevanja vpliva na varnost hrane?

Da, in to močno. "Kuhano hrano je treba v hladilnik spraviti v največ dveh urah po pripravi – to velja tako za domačo hrano, kakor tudi za ostanke iz restavracij," poudarja dr. Roberts. Dlje časa, kot kuhana hrana stoji na sobni temperaturi, večja verjetnost je, da vsebuje nevarne bakterije.

Kako pravilno pogrevamo ostanke?

  1. Umijte si roke. Naj bo to samoumevno: čiste roke preprečujejo prenos dodatnih mikrobov.
  2. Hrano segrejte do 74 °C. Uporabite kuhinjski termometer, če ste v dvomih. Hrano segrejte tako, da je povsod enakomerno vroča – ne le na površini.
  3. Če je možno, uporabite štedilnik ali pečico. Čeprav je pogrevanje počasnejše, se toplota lažje enakomerno razporedi. A tudi tukaj je potrebno mešanje.
  4. Preverite starost hrane. Najbolje je, da ostanke označite z datumom. Če so starejši od štirih dni, jih zavrzite.
  5. Uporabite primerne posode. Za mikrovalovno pečico uporabite keramične ali posode, na katerih je jasno označeno, da so varne za uporabo v mikrovalovni pečici.

Vir: parade.com

Če jemljete zdravila za srce ali pritisk, bodite pazljivi: to sadje lahko prinese nevarne stranske učinke