Paniran fižol z gorčično omako

21. 8. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Paniran fižol z gorčično omako (foto: revija Čarovnija okusa)
revija Čarovnija okusa

Slasten in preprost recept s stročjim fižolom

Za 4 osebe potrebujete

  • 600 g stročjega fižola
  • olje za cvrenje

Za testo:

  • 80 g gladke moke
  • 2 žlici gladke koruzne moke
  • 1 žličko (ali manj) morske soli
  • 220 ml ohlajene sodavice
  • nekaj kock ledu

Za omako:

  • 2 žlici grobo zrnate gorčice
  • 2 žlički tekočega medu
  • 100 g majoneze
  • 2 žlički sojine omake
  • sol
  • strti poper

Priprava

Fižol oplaknite, ga obrišite do suhega in odrežite končke. V skledi zmešajte med, gorčico, majonezo in sojino omako in mešanico začinite s soljo in poprom. Nato jo postavite v hladilnik.

Obe vrsti moke zmešajte s soljo. Previdno dodajte še sodavico in kocke ledu. Testo ne sme biti čisto gladko, prav tako pa tudi ne preveč lepljivo. V posodi segrejte porcijo olja. Temperatura sme doseči največ 190 stopinj. Fižol povlecite skozi testo in ga po porcijah polagajte v vroče olje. Ne preveč hkrati, da ne bo olje hladnejše in se zelenjava ne bo lepo cvrla. Fižol cvrite od 1 do največ 2 minut. Iz olja ga poberite z zajemalko z luknjicami in ga odcedite na papirnati brisači. Postrezite z omako.

Namig: pečeno zelenjavo lahko postavite v toplo pečico in pustite vrata lahno odprta, da ostane fižol lepo hrustav. Tako pripravljen fižol lahko ponudite kot predjed z različnimi omakami in pomakami. Primeren je tudi kot priloga k pečenim ribam.

Čas priprave: približno 40 minut

Na osebo: približno 590 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 46 g, ogljikovi hidrati: 35 g

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?