Ste opazili, da se cena rumene, zelene in rdeče paprike vedno razlikuje, včasih celo presenetljivo veliko? Razlog ni drugačna sorta, saj v tem primeru mislimo izključno na papriko vrste babura. Tisto najbolj standardno, rahlo okroglo, primerno za polnjene, sataraš in solato.
Nekateri bodo nad tem podatkom presenečeni, a vse te paprike so ena in ista vrsta, razlikujejo se le v različnih stopnjah zrelosti. Najprej so pobrali zelene, rumene so dobile še nekaj časa za zorenje, rdeče pa so popolnoma zrele.
Preberite še: Deska za rezanje je lahko leglo bakterij! Preberite, kako svoje čisti veliki kuharski chef
Različen okus
Zaradi različne obdelave se njihov okus nekoliko razlikuje, tako zelene zaznamuje svežina in rahla grenkoba, medtem ko so rdeče v primerjavi z drugimi veliko bolj sladke. Razlika v dolžini zorenja vpliva tudi na hranilno sestavo: rdeče so dvakrat bolj bogate z vitamini kot zelene in imajo skoraj devetkrat več betakarotena.
Način pridelave
Različen način pridelave je razlog za različno ceno. Zelena paprika je najbolj sprejemljiva, ker je najzgodaj pobrana, zato so njeni pridelovalni stroški nižji, rumena paprika je nekoliko dražja, rdeča paprika pa, ker je pri pridelavi porabljene največ dela, vode in drugih dejavnikov, običajno najdražja.