Čeprav mnogi baziliko povezujejo z italijansko kuhinjo, paradižnikom in testeninami, pa se bazilika odlično poda tudi k sladoledom. Pripravili smo zanimiv recept - paradižnikov sorbet z baziliko.
Sestavine za 4 osebe:
- 3 pločevinke olupljenih celih paradižnikov (po 400 g)
- ½ šopka bazilike
- 3 žlice vodke
- 3 žlice agavinega sirupa
- 1–2 žlički šerijevega kisa
- sol, poper
- ¼ žličke kajenskega popra
- vorčestrska omaka
Priprava:
Paradižnike odcedite in jih po dolgem narežite. Odstranite jim semenje in tekočino. Dobro jih odcedite, da ostane približno 500 g paradižnikovega mesa. Baziliko oplaknite, osušite in sesekljajte.
Skupaj s paradižnikom, vodko, agavinim sirupom in kisom jo zmeljite v pire. Pire začinite s soljo, poprom, kajenskim poprom in vorčestrsko omako. Pire denite v kovinsko posodo, jo pokrijte s folijo in postavite v zamrzovalnik za od 3 do 5 ur.
Po približno 2 urah maso premešajte in nato še vsakih 30 minut. Sorbet postrezite v ohlajenih skodelicah in ga okrasite z lističi bazilike.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek