Paradižnikova pita s chorizom

5. 9. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Paradižnikova pita s chorizom (foto: burda foto)
burda foto

Slastna poletna pita z aromatičnimi paradižniki

Za 8 kosov potrebujete

  • 250 g moke 
  • 120 ml olja
  • sol
  • 21 g svežega kvasa
  • sladkor
  • pol žličke strtih komarčkovih semen
  • 500 g mešanega paradižnika
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • poper
  • 1 šopek mlade čebule
  • 200 g svežega sira
  • 150 g kisle smetane
  • 100 g choriza (klobasa s papriko)

Priprava

Moki dodajte olje, pol žličke soli, kvas, noževo konico sladkorja, komarčkova semena in 50 ml mlačne vode ter zgnetite testo. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite počivati 60 minut. Pečico segrejte na 120 stopinj (ventilatorsko na 100 stopinj). Paradižnike oplaknite, jih očistite in po potrebi prepolovite. Česen olupite in ga nastrgajte na tanke rezine. Zmešajte jih s paradižniki, 2 žlicama olja, soljo in poprom. Vse skupaj nato približno 60 minut sušite v pečici.

Temperaturo pečice nastavite na 180 stopinj (ventilatorska na 160 stopinj). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo in z njim obložite namaščen model za pite (premera 26 cm). Obložite ga s papirjem za peko in suhimi stročnicami ter testo pecite 25 minut. Nato odstranite papir in stročnice. Pečico nastavite na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Očiščeno mlado čebulo zrežite na koščke in jih popecite na 1 žlici olja. Sir zmešajte s kislo smetano in mešanico porazdelite po pečenem testu. Chorizo zrežite na rezine. Po njih razporedite še mlado čebulo in paradižnike ter pito pecite približno 10 minut. Po želji jo na koncu še okrasite.

Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut + mirovanje in sušenje 2 uri.

Na kos: približno 470 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?