Domače, znano, vendar izvrstno ... Takšne so jedi po klasičnih receptih. Spomnite se svojega otroštva.
Za 4 osebe potrebujete
- 1 piščanca
- morsko sol
- sveže mlet poper
- 5 brinovih jagod
- 2 lovorjeva lista
- 1–2 žlički mešanice začimb za divjačino
- 80 g sesekljanih rezin slanine
- 1 olupljeno majhno čebulo (tanke rezine)
- 80 g masla
- 100 ml belega vina
- 2 žlički moke
- riž ali krompirjev pire za prilogo
Priprava
Pečico segrejte na 200 stopinj. Piščanca oplaknite in ga osušite. Nato ga od zunaj in znotraj natrite s soljo in potresite s poprom ter mešanico začimb za divjačino. Obložite ga z rezinami masla, ovijte z rezinami slanine in ga trdno povežite s kuhinjskim sukancem. Pod njega na prsi zataknite lovorjeva lista. V pekač denite drobno narezano čebulo, nanjo položite piščanca, okrog potresite brinove jagode in pekač pokrijte. Meso pecite približno 50 minut, da se zmehča in se obarva zlato rjavo. Piščancu po 20 minutah peke prilijte belo vino. Zadnjih 10 minut peke malce priprite vrata pečice in meso lahno potresite z moko.
Piščanca po peki vzemite iz pečice in ga postavite vstran. Pekač položite na kuhalno površino in prilijte 100 ml vode (ali vina), vse skupaj začinite s soljo in pustite, da tekočina lahno vre približno 20 minut.
Pečenega piščanca postrezite z rižem ali krompirjevim pirejem in ga prelijte s pečenkino omako.
Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.
Na osebo približno 270 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 5 g.