Pravi hit: hrustljava čilijevo-medena skorjica.
Za 4 osebe potrebujete
• 1 piščanca (približno 1,6 kg)
• sol, poper
• 2 čebuli
• 3 lovorjeve liste
• 1 kg krompirja
• 4 rezine slanine
• 3 pomaranče
• 2 žlici tekočega medu
• 1 žlico masla
• 1 žličko paradižnikove mezge
• nekaj posušenih čilijevih kosmičev
• 30 g posušenih paradižnikov v olju
Priprava
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Piščanca oplaknite, ga osušite in začinite. Čebulo olupite in zrežite na kocke. Piščanca položite v pekač in ga večkrat prebodite. Dodajte 300 ml vode, čebulo in lovor, pekač pokrijte in piščanca pecite približno 1 uro. Med peko ga nekajkrat prelijte z osnovo, ki nastaja med peko.
Krompir olupite, ga po dolgem prepolovite in začinite. Porazdelite ga okoli piščanca. Na meso položite še slanino in piščanca pecite v odprtem pekaču še nadaljnjih 20 ali 25 minut.
Iztisnite sok 2 pomaranč in ga zmešajte z 1 ½ žlice medu, maslom, poprom in paradižnikovo mezgo. Tekočino nato pokuhajte do polovice. Zmešajte še pol žlice medu in čili ter s pripravljeno mešanico premažite piščanca. Preostale pomaranče zrežite na rezine, paradižnike na trakove in jih skupaj s pokuhano tekočino dodajte piščancu. Vse skupaj pecite še približno 15 minut.
Čas priprave: približno 2 uri in 30 minut.
Na osebo: približno 710 kcal, beljakovine: 66 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 21 g.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja