Naj zadiši po praznikih
Za 4 osebe potrebujete
- 4 račja stegna
- sol
- celo kumino
- 2 čebuli
- perutninsko juho za zalivanje
- 2 žlici masti
- 2–3 žlice kristalnega sladkorja
- 100 ml vode
- 800 g na tanko narezanega rdečega zelja
- 1 lovorjev list
- 1 ščepec orientalske kumine
- sol
- 1 olupljeno jabolko
- 2 žlici brusnične marmelade
- sadni kis
Priprava
Meso oplaknite, ga solite in ga za približno 5 ur postavite v hladilnik. Nato ga še enkrat oplaknite, obrišite in začinite s soljo in kumino. Olupite čebulo, jo zrežite na rezine in jih skupaj z mesom porazdelite po pekaču. Pečico segrejte na 180 stopinj in meso v pokritem pekaču pecite približno 90 minut. Občasno ga prelijte z juho in sokom, ki nastaja med peko, vendar meso ne sme plavati v omaki.
Odstranite pokrov, račje prsi na več mestih prebodite z vilicami in jih še naprej prelivajte s tekočino. Pecite jih še približno 45 minut ali dlje, dokler ni meso nežno mehko in hrustljavo.
V tem času pripravite rdeče zelje. Olupljeno čebulo drobno sesekljajte in jo stekleno popražite na 2 žlicah masti. Dodajte sladkor in ga stopite, da dobi lepo zlato barvo. Prilijte 100 ml vode in dodajte zelje, lovorjev list in kumino. Začinite s soljo in v pokriti posodi zelje do mehkega kuhajte približno 50 minut. Približno 15 minut pred koncem kuhanja primešajte še kocke jabolk. Na koncu primešajte še marmelado in omako začinite s kisom, da bo imelo zelje sladkasto kiselkast okus.
Račja stegna vzemite iz pekača, pokuhajte sok pečenke, ga potresite z moko, malce pokuhajte in zalijte še z malo juhe in pustite omako lahno vreti približno 15 minut. Nato omako pretlačite s paličnim mešalnikom. Po krožnikih porazdelite rdeče zelje in meso ter vse skupaj prelijte z omako. Postrezite s kruhovimi cmoki.
Čas priprave približno 1 ura in 30 minut + mirovanje.
Na osebo: približno 1140 kcal, beljakovine: 42 g, maščobe: 92 g, ogljikovi hidrati: 36 g.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija