Pečena račka z vanilijevimi hruškami

24. 12. 2012 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Pečena račka z vanilijevimi hruškami

Meni za praznično večerjo.

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 čebulo
  • 1 jabolko
  • 2 korenčka
  • 200 g zelene
  • 1 račko (2 kg)
  • sol, poper
  • 1 vejico rožmarina
  • 500 ml perutninskega fonda
  • 100 ml belega vina
  • 50 ml hruškovega soka
  • 1 žlico sladkorja
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 vaniljev strok
  • 2 hruški viljamovki
  • 2 žlici škroba
  • 1–2 žlici sladkorja s pomarančno aromo

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Čebulo sesekljajte. Pripravite jabolko, korenje in zeleno ter jih sesekljajte. Rački zunaj in znotraj začinite ter nadevajte z jabolkom in čebulo.

V trebušno votlino položite rožmarin in odprtino zašijte. Preostalo zelenjavo razporedite po pekaču in nanjo položite račko. V pečici ju pecite približno 30 minut. Nato prilijte fond in pecite še od 1,5 do 2 uri. Račko večkrat prelijte s fondom.

Ali na ročaj pečice obešate kuhinjsko krpo? Tega raje ne počnite

Zavrite vino, sok, sladkor, limonin sok in razprt vaniljev strok. Dodajte očiščene in narezane hruške ter jih zdušite. Račko posujte s pomarančnim sladkorjem in jo pod žarom hrustljavo zapecite. Omako presedite in ji odstranite maščobo. Po okusu jo začinite in zgostite s škrobom.

Čas priprave: približno 3 ure 30 minut.

Na osebo: približno 1000 kcal, beljakovine: 76 g, maščobe: 65 g, ogljikovi hidrati: 28 g.

Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja