Meni za praznično večerjo.
Za 4 osebe potrebujete
- 1 čebulo
- 1 jabolko
- 2 korenčka
- 200 g zelene
- 1 račko (2 kg)
- sol, poper
- 1 vejico rožmarina
- 500 ml perutninskega fonda
- 100 ml belega vina
- 50 ml hruškovega soka
- 1 žlico sladkorja
- 1 žlico limoninega soka
- 1 vaniljev strok
- 2 hruški viljamovki
- 2 žlici škroba
- 1–2 žlici sladkorja s pomarančno aromo
Priprava
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Čebulo sesekljajte. Pripravite jabolko, korenje in zeleno ter jih sesekljajte. Rački zunaj in znotraj začinite ter nadevajte z jabolkom in čebulo.
V trebušno votlino položite rožmarin in odprtino zašijte. Preostalo zelenjavo razporedite po pekaču in nanjo položite račko. V pečici ju pecite približno 30 minut. Nato prilijte fond in pecite še od 1,5 do 2 uri. Račko večkrat prelijte s fondom.
Zavrite vino, sok, sladkor, limonin sok in razprt vaniljev strok. Dodajte očiščene in narezane hruške ter jih zdušite. Račko posujte s pomarančnim sladkorjem in jo pod žarom hrustljavo zapecite. Omako presedite in ji odstranite maščobo. Po okusu jo začinite in zgostite s škrobom.
Čas priprave: približno 3 ure 30 minut.
Na osebo: približno 1000 kcal, beljakovine: 76 g, maščobe: 65 g, ogljikovi hidrati: 28 g.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja