Zima je čas za divjačino
Za 4 osebe potrebujete
- 1 čebulo
- 3 korenčke
- ¼ zelene
- 500 ml rdečega vina
- 1 lovorjev list
- 6 poprovih zrn
- 2 klinčka
- 3 pimentova zrna
- 1 kg stegna divjega prašiča (brez kosti)
- 100 g kock prekajene slanine
- 125 ml juhe
- 30 g suhih jurčkov (namočenih)
- 1 žlico jedilnega škroba
- 5 žlic kisle smetane
- 3 žlice šipkove marmelade
- sol
- poper
Priprava
Olupljeno čebulo in očiščeno zelenjavo zrežite na večje kocke. Prelijte z rdečim vinom. Dodajte lovor, poprova zrna, klinčke in piment. Meso osušite in ga 24 ur marinirajte v marinadi.
Slanino stekleno popražite. Meso otrite do suhega in ga z vseh strani krepko popecite zraven. Prilijte juho in 250 ml marinade in vse skupaj dušite 75 do 85 minut. Med kuhanjem večkrat prilijte malo marinade. Po 1 uri kuhanja dodajte tudi gobe.
Meso vzemite iz tekočine in ga postavite na toplo. Prevretek zgostite z umešanim škrobom. Dodajte še kislo smetano, vse skupaj začinite s šipkovo marmelado, soljo in poprom ter postrezite z mesom, ki ga zrežete na rezine. Zraven teknejo karamelizirana jabolka in rdeče zelje.
Čas priprave: približno 2 uri in 15 minut + mariniranje 24 ur.
Na osebo: približno 560 kcal, beljakovine: 43 g, maščobe: 32 g, ogljikovi hidrati: 8 g.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija