Pehtran je grmičasta trajnica, ki lahko zraste od 60 do 120 centimetrov. Je starodavna rastlina. Najstarejše navedbe uporabe pehtrana so iz Kitajske, in to 2.000 let pr. n. št.
V južni Evropi raste kot divja rastlina, kamor je že pred davnimi časi prispela z Daljnega vzhoda. Kot začimbo uporabljamo vršičke in mlado suličasto listje. Najboljši okus in vonj ima tik pred cvetenjem.
Obstaja več vrst pehtrana, nemški ali francoski je prijetno pikanten, z okusom po janežu, ruski pa je rahlo grenak, z okusom prave krebuljice. Pehtran spodbuja tek, krepi želodec in vsebuje jod ter druge minerale in tudi vitamine.
Teletina s pehtranom
Telečje zrezke solimo, nato jih povaljamo v moki. V ponvi segrejemo maslo in na njem z obeh strani popečemo zrezke. Pečemo nekaj minut, toliko, da se meso zmehča. Dodamo malo sladke smetane in sesekljan pehtran (lahko dodamo tudi malo brandija). Omako kuhamo 5 minut.