Penasta čemaževa juha

6. 5. 2012
Čemaževa juha
Čemaževa juha

Čemaž, to pravo darilo pomladi, ima izjemne zdravilne učinkovine ter nekoliko blažji okus, a podobne lastnosti kot domači česen. Nekdaj cenjeno zdravilo se danes vse pogosteje uporablja tudi pri kuhi. Z malce domišljije lahko pripravite okusno pojedino.

Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico ali podleskom. Sicer pa se lahko uporablja vse dele rastline - liste, cvetove, čebulice, plodove ...

Čemaž je odličen za pripravo različnih jedi, kot je na primer čemažev pesto, z njim lahko zamenjate čebulo ali česen, odlični so tudi zrezki s čemaževim nadevom.

Danes pa lahko pripravite okusno penasto čemaževo juho.

Penasta čemaževa juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g pora
  • 50 g masla
  • 1 l kokošje juhe
  • 100 g čemaža
  • 250 g smetane
  • sol, poper
  • 1 žlico limoninega soka

Priprava:

Por operite in ga zelo na drobno sesekljajte. Popražite ga na maslu in ga zlijte z juho. V pokritem loncu ga kuhajte pri srednji temperaturi 15 minut.

Čemaž operite in zrežite na tanke trakove.

Prepoznate priljubljena slovenska brata? Eden je imel zelo poseben vzdevek

Polovico smetane stepite in jo skupaj z 2 žlicama čemaža prihranite za konec. Nestepeno smetano in preostali čemaž vmešajte v juho in jo dobro zmeljite. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom.

Juha ne sme več zavreti, sicer bo čemaž postal rjav.

Juho nalijte v ogrete globoke krožnike in vanjo položite žličnike iz stepene smetane. Posujte s preostalim čemažem in takoj postrezite.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Direktorica Špas teatra Urška Alič brez dlake na jeziku: "Ko jih spoznaš, se pogosto izkaže, da idoli v resnici niso idoli"