Penasta čemaževa juha

6. 5. 2012
Deli
Čemaževa juha

Čemaž, to pravo darilo pomladi, ima izjemne zdravilne učinkovine ter nekoliko blažji okus, a podobne lastnosti kot domači česen. Nekdaj cenjeno zdravilo se danes vse pogosteje uporablja tudi pri kuhi. Z malce domišljije lahko pripravite okusno pojedino.

Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico ali podleskom. Sicer pa se lahko uporablja vse dele rastline - liste, cvetove, čebulice, plodove ...

Čemaž je odličen za pripravo različnih jedi, kot je na primer čemažev pesto, z njim lahko zamenjate čebulo ali česen, odlični so tudi zrezki s čemaževim nadevom.

Danes pa lahko pripravite okusno penasto čemaževo juho.

Penasta čemaževa juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 400 g pora
  • 50 g masla
  • 1 l kokošje juhe
  • 100 g čemaža
  • 250 g smetane
  • sol, poper
  • 1 žlico limoninega soka

Priprava:

Por operite in ga zelo na drobno sesekljajte. Popražite ga na maslu in ga zlijte z juho. V pokritem loncu ga kuhajte pri srednji temperaturi 15 minut.

Čemaž operite in zrežite na tanke trakove.

Polovico smetane stepite in jo skupaj z 2 žlicama čemaža prihranite za konec. Nestepeno smetano in preostali čemaž vmešajte v juho in jo dobro zmeljite. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom.

Juha ne sme več zavreti, sicer bo čemaž postal rjav.

Juho nalijte v ogrete globoke krožnike in vanjo položite žličnike iz stepene smetane. Posujte s preostalim čemažem in takoj postrezite.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?