Čemaž, to pravo darilo pomladi, ima izjemne zdravilne učinkovine ter nekoliko blažji okus, a podobne lastnosti kot domači česen. Nekdaj cenjeno zdravilo se danes vse pogosteje uporablja tudi pri kuhi. Z malce domišljije lahko pripravite okusno pojedino.
Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ga ne zamenjate s strupeno šmarnico ali podleskom. Sicer pa se lahko uporablja vse dele rastline - liste, cvetove, čebulice, plodove ...
Čemaž je odličen za pripravo različnih jedi, kot je na primer čemažev pesto, z njim lahko zamenjate čebulo ali česen, odlični so tudi zrezki s čemaževim nadevom.
Danes pa lahko pripravite okusno penasto čemaževo juho.
Penasta čemaževa juha
Za 4 osebe potrebujete:
- 400 g pora
- 50 g masla
- 1 l kokošje juhe
- 100 g čemaža
- 250 g smetane
- sol, poper
- 1 žlico limoninega soka
Priprava:
Por operite in ga zelo na drobno sesekljajte. Popražite ga na maslu in ga zlijte z juho. V pokritem loncu ga kuhajte pri srednji temperaturi 15 minut.
Čemaž operite in zrežite na tanke trakove.
Polovico smetane stepite in jo skupaj z 2 žlicama čemaža prihranite za konec. Nestepeno smetano in preostali čemaž vmešajte v juho in jo dobro zmeljite. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom.
Juha ne sme več zavreti, sicer bo čemaž postal rjav.
Juho nalijte v ogrete globoke krožnike in vanjo položite žličnike iz stepene smetane. Posujte s preostalim čemažem in takoj postrezite.
Iz revije Lisa
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?