Ste vedeli, da peteršilj vsebuje približno trikrat toliko vitamina C kot pomaranče?
Ja, vsi govorijo o nekakšnih eksotičnih jagodah in živilih, v resnici pa imamo skoraj vsi na vrtu, balkonu ali pa vsaj pri sosednjem prodajalcu na voljo zelo poceni in sveže superživilo – peteršilj.
Peteršilj vsebuje miristicin, limonen, evgenol idr., ki dokazano zavirajo nastanek tumorskih celic. Dodatna pozitivna lastnost peteršilja je, da je bogat s flavonoidi, ki so znani po močnih antioksidativnih lastnostih.
Peteršilj vsebuje tudi približno trikrat toliko vitamina C kot pomaranče. Mimogrede, vitamin C je zelo pomemben za zdravo delovanje imunskega sistema in mladosten videz kože ter delovanje sklepov. Če spijete peteršiljevo vodo, pa boste mimogrede očistili še telo.
Recept: pest peteršilja narežite na majhne koščke in prelijte s čisto vodo. Pustite vreti deset minut, potem pa odstranite z ognja, ohladite in dajte v hladilnik.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?