Recept za piščančjo ponev in krompirejevo ponev z zelenjavo.
Piščančja ponev - pikantno začinjena s čilijem in papriko
Za 4 osebe potrebujete:
- 500 g korenja
- 300 g pora
- 1 velik ananas (ali 350 g nesladkanega iz pločevinke)
- 7 žlic olja
- 100 ml juhe
- sol
- čili v kosmičih
- 100 g jogurta
- 2 žlici limoninega soka
- poper
- 300 g fileja piščančjih prsi
- ½ žličke sladke paprike v prahu
- 2 žlici medu
Priprava:
Pripravite zelenjavo. Korenje zrežite na rezine, por pa na kolute. Ananas olupite, mu odstranite stržen in ga zrežite na koščke.
Korenje popecite na 3 žlicah olja, nato dodajte por in juho ter pražite približno 5 minut. Zelenjavo po okusu začinite s soljo in čilijem ter jo nekoliko ohladite.
Jogurt zmešajte z 1 ½ žlice limoninega soka in 2 žlicama olja ter začinite s soljo in poprom. Mešanico prelijte čez zelenjavo.
Piščančje meso oplaknite, osušite in zrežite na velike kocke. Začinite ga s papriko, soljo in poprom. Na preostalih 2 žlicah olja ga med mešanjem pecite 6–8 minut. Nato dodajte med, premešajte in po okusu še začinite s soljo in limoninim sokom. Meso dodajte zelenjavi, premešajte in takoj postrezite.
Čas priprave: približno 30 minut
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 16 g
Krompirjeva ponev z zelenjavo
Za 4 osebe potrebujete:
- 50 g prekajene slanine
- 200 g brokolija
- 100 g zelenih belušev (zamrznjenih ali svežih)
- 1 korenček
- 1 rdečo papriko
- 500 g krompirja
- sol
- 4 vejice pehtrana
- 5 jajc
- 200 ml mleka
- poper
Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Slanino sesekljajte. Pripravite zelenjavo in jo zrežite na majhne koščke. Brokoli blanširajte 3–4 minute v osoljeni vodi. Po približno 2 minutah dodajte beluše. Zelenjavo stresite na cedilo, prelijte z mrzlo vodo in dobro odcedite. Pehtran oplaknite in osušite. Lističe potrgajte in jih sesekljajte.
Jajca in mleko razžvrkljajte ter začinite s soljo in poprom. V ponvi razpustite slanino, dodajte krompir in zelenjavo ter med mešanjem popecite. Prelijte z jajčnim mlekom in posujte s pehtranom. Ko omleta s spodnje strani malce zakrkne, jo postavite v pečico in pecite 15–20 minut. Razrežite jo na kose in takoj postrezite.
Namesto belušev lahk uporabite na koščke narezano bučko, mlado kolerabico ali papriko.
Čas priprave: približno 55 minut
Na osebo: približno 330 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 20 g
Novo na Metroplay: "PCOS lahko vpliva na skoraj vsak del našega telesa" | Anja Kikl