Čudovito pikantna in ravno pravšnja ob kozarcu vina ali šerija. Jed je primerna za vegetarijance
Za 10 kosov potrebujete
- 5 vejic timijana
- 100 g feta sira
- 200 g kisle smetane
- 2 jajci
- poper
- 3 liste listnatega testa
- 4 žlice oljčnega olja
- 1–2 žlici drobtin
- 100 g zelenih oliv (brez koščic)
- 200 g črnih oliv (brez koščic)
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 1 kozarec (370 g) pečene rdeče paprika
- 25 g mandljevih jedrc
- 150 ml juhe
- sol
- 2 žlici ajvarja
Priprava
Timijan oplaknite in potrgajte lističe. Feto zdrobite na koščke in jih pretlačite s kislo smetano. Primešajte jajci in mešanico začinite s poprom.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Namastite model za pite (premera 20 cm). List testa razvaljajte na 25 do 26 cm. Testo premažite z oljem in ga položite v model. Enako storite z drugim in tretjim listom, ki pa ju položite v po diagonali. Zapognite robove testa, dno potresite z drobtinami in po njih razporedite olive, timijan in mešanico fete. Pito pecite na spodnjem nivoju pečice približno 40 minut.
Sesekljajte olupljeni šalotki, česen in odcejeno papriko. Na ostanku olja podušite mandlje, šalotke in česen. Dodajte še papriko. Prilijte juho in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 5 minut. Pretlačite s paličnim mešalnikom in začinite s soljo, poprom in ajvarjem. Omako postrezite k piti.
Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.
Na kos: približno 190 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 6 g.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?