Kako pripraviti jedi iz pogosto zanemarjene kolerabe.
Kolerabina juha
Sestavine za 4 osebe:
• 0,5 kg kolerabe
• 2 korenčka
• 1 žlica paradižnikove mezge
• 2 stroka česna
• 0,5 žličke soli
Postopek:
Kolerabo olupimo, operemo in zrežemo na manjše kose. V lonec nalijemo vodo in jo zavremo. Za eno minuto v vrelo vodo stresemo kolerabo, nato pa lonec odstavimo in kolerabo odcedimo. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo, operemo in zrežemo na kolobarje. V lonec stresemo odcejeno kolerabo, korenje, česen in dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj solimo in zalijemo z vodo. Lonec pristavimo na kuhalnik in na zmernem ognju kuhamo 30 minut. Polovico juhe (tekočino in kuhano zelenjavo) pretočimo v multipraktik in gladko zmiksamo, nato pa vsebino pretočimo nazaj v lonec in premešamo. Juho serviramo v globoke krožnike ter po želji dekoriramo s svežim peteršiljem.
Kolerabice s krompirjem
Sestavine:
• 4 mlade kolerabe z listi
• 4 krompirji • peteršilj
• 4 stroki česna • sol
• olje • žlička moke
• kisla smetana po okusu
Postopek:
Kolerabe in krompir olupimo ter narežemo na kocke. Zelenim listom izrežemo debelejše žile in jih nasekljamo, česen in peteršilj ravno tako. V posodo damo nekaj žlic olja in popražimo, da zadiši. Popražimo z moko in dolijemo vodo ter stresemo noter vso zelenjavo (vode naj bo toliko, da bo zelenjava pokrita) in po okusu solimo. Kuhamo približno 30 minut oz. do mehkega. Ko je jed že na krožniku, dodamo kakšno žlico kisle smetane.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?