Privoščite si pravi pomladanski meni s testeninami in svežimi zelišči.
Kapeleti z mlado čebulo, bučkami in meto
Za 4 osebe potrebujete:
- 350 g majhnih bučk
- 5 žlic oljčnega olja
- 4 sesekljane mlade čebule
- 3 žličke sesekljane mete
- sol, poper
- 320 g kapeletov
- 40 g drobno nastrganega parmezana
Priprava:
1. Bučke operite in jih obrišite. Nato jih grobo nastrgajte. Očiščeno mlado čebulo sesekljajte in jo približno 2 minuti pražite na 4 žlicah oljčnega olja. Dodajte še bučke in 3 žličke sesekljane mete. Začinite s soljo in poprom. Temperaturo povišajte in vse skupaj ob stalnem mešanju pražite še približno 5 minut. V vmesnem času v večji količini vrele slane vode al dente skuhajte testenine.
2. Bučke zmešajte z odcejenimi testeninami in po potrebi primešajte še malce vode, v kateri so se kuhale. Nato primešajte 1 žlico olja in 40 g nastrganega parmezana. Pred serviranjem jed okrasite še z meto.
Široki rigatoni s koprivami in ostružki pomaranč
Za 4 osebe potrebujete:
- 400 g koprive
- 1 neškropljeno pomarančo
- 5 žlic oljčnega olja
- 100 g pancete (trakove)
- 2 stroka česna
- 1 ščepec čilija
- sol
- 4 rumenjake
- 320 g rigatonov
Priprava:
1. Oplaknite koprive (nadenite si rokavice), s stebel potrgajte liste in jih približno 2 minuti blanširajte v vreli slani vodi. Nato jih dobro odcedite in iztisnite vso tekočino.
2. Pomarančno lupinico nastrgajte na daljše ostružke, jih poparite z vročo vodo in počakajte, da se odcedijo. V večji količini vrele slane vode al dente skuhajte testenine.
3. V ponvi približno 3 minute pecite trakove pancete. Olupite 2 česna, ju zrežite na tanke rezine in jih stresite k panceti. Nato dodajte še liste koprive in 1 ščepec čilija. Začinite s soljo in ponev po 1 minuti odstavite.
4. Vroče testenine zmešajte s 4 rumenjaki in nato dodajte še mešanico kopriv. Porazdelite po krožnikih in jed okrasite s trakovi pomaranče.
In še en namig: Mlade koprive so bogate z vitamini in mineralnimi snovmi. Iz njih lahko skuhate čaj, jih daste v juho ali pa jih pripravite kot špinačo.
Testenine z zeliščnim pestom
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 žlico olja
- 1 šalotko
- 6 listov solate
- 2 pesti gladkega peteršilja
- 2 žlici nastrganega parmezana
- 1 do 2 žlici oljčnega olja
- 3 žlice smetane
- 1 žličko svežega timijana
- 2 žlički rožmarina
- 320 g testenin
- sol
Priprava:
1. Solato operite, jo otresite do suhega in liste zrežite na trakove. Olupljeno šalotko zrežite na krhlje in jih popecite na 1 žlici vročega olja. Dodajte še solatne trakove in jih ob stalnem mešanju pecite približno 1 minuto.
2. Testenine skuhajte al dente v večji količini vrele slane vode in jih odcedite.
3. V mešalniku sesekljajte 2 pesti gladkega peteršilja, 2 žlici nastrganega parmezana, 1 do 2 žlici oljčnega olja in 3 žlice smetane. Začinite s soljo in 1 žlico svežega timijana ter primešajte še 2 žlički drobno sesekljanega timijana.
4. Testeninam najprej primešajte šalotke in nato še zeliščni pesto in malce vode, v kateri so se kuhale.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem