Krompirjevi polpeti v kombinaciji s poprom ...
Za 4 osebe:
- 4 kotlete
- 1 žlico mletega popra
- sol
- olivno olje
- 2 rdeči čebuli
- 200 ml rdečega vina
- 30 g rjavega sladkorja
- 30 g masla
- ščepec soli
- 200 ml juhe
- 1 žličko paradižnikove mezge
Za krompirjeve polpete:
- 8 krompirjev
- sol
- ščepec muškatnega oreščka
- 80 g stopljenega masla
Priprava:
1 Krompir operite in ga skuhajte v oblicah. Po kuhanju ga odcedite in počakajte, da se ohladi. Medtem oplaknite meso, ga osušite in lahno potolcite. Začinite ga s soljo in poprom. Olupljeno čebulo zrežite na osmine. Popražite jih na vročem maslu, dodajte sladkor in vino ter vse skupaj malce pokuhajte.
2 Krompir po dolgem nastrgajte na čim daljše rezance. V večji ponvi segrejte 1 žlico masla in nanj v obliki polpet potresite nastrgan krompir. Začinite jih s soljo in muškatnim oreščkom. Ko se zapečejo od spodaj, jih obrnite in popecite še po drugi strani.
3 Kotlete krepko popecite z obeh strani na vročem olju in jih nato za 10 minut postavite še v pečico, segreto na 160 stopinj. Maščobi, ki je ostala po peki v ponvi, primešajte paradižnikovo mezgo, dodajte malo juhe in vse skupaj počasi zreducirajte. Polpete razporedite po krožnikih, dodajte kotlete s karamelizirano čebulo in vse skupaj prelijte z omako.
Foto: Profimedia