Hrustav por je zares vsestranska zimska zelenjava. Ta porova pita bo popoln prigrizek, ko prijatelji zvečer pridejo na kozarec vina
Za 8 kosov potrebujete:
Za testo:
- 300 g moke
- 1 jajce
- sol
- 200 g masla
In:
- 600 g pora
- 300 g zamrznjenega graha
- sol, poper
- nastrgan muškatni orešček
- 3 jajca
- 250 g stepene smetane
- 100 g nastrganega sira
Priprava:
1. Moko presejte na delovno površino. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite jajce in pol žličke soli. Povrh potresite koščke masla. Z velikim nožem vse skupaj sesekljajte in nato na hitro zgnetite v gladko testo. Zavijte ga v folijo in ga za 30 minut postavite v hladilnik.
2. V tem času očistite por in ga zrežite na 3 cm dolge koščke. Grah približno 2 minuti kuhajte v večji količini slane vode. Po 1 minuti dodajte še por. Vodo nato odlijte, zelenjavo oblijte s hladno vodo in jo odcedite. Začinite jo s soljo, poprom in muškatom.
3. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Na pomokani delovni površini razvaljajte testo. Z njim obložite namaščen model za pito (premera 28 cm). Oblikujte približno 3 cm visok rob. Dno testa večkrat prebodite z vilicami.
4. Razžvrkljajte jajca in smetano ter mešanico krepko začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na testo zlijte polovico mase. Po njej razporedite zelenjavo in prelijte s preostalo maso. Potresite s sirom in pito pecite približno 45 minut. Postrezite jo vročo ali hladno.
Čas priprave: 2 uri.
Na kos: približno 540 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 34 g.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem