Sir ni enak siru – niti po okusu niti po obliki shranjevanja
Ponudba sirov je naravnost velikanska. Če iščete nekaj posebnega, potem je vredno pobrskati za naslednjimi vrstami:
Pecorino
Starejši je (sicer najprej blag sir iz ovčjega mleka), toliko močnejši in intenzivnejši okus ima. Italijanski klasik se izvrstno poda k rdečemu vinu, odličen pa je tudi dobro nastrgan na testeninah.
Morbier
Poltrdi francoski sir ima aromatičen vonj, oreškast okus in se stopi v ustih. Ima tipično črno črto. Zraven tekne figova gorčica.
Parmigiano
Aromatičen trdi sir iz Italije zori od dve do tri leta in nastrgan izboljša testenine, rižote ali zelenjavne jedi.
Manchego
Španski trdi sir iz ovčjega mleka. Glede na stopnjo zrelosti je blago kiselkast do pikanten. Slasten v čisti obliki ali kot desert z medom.
Reblochon
Blag in smetanast: francoski sir z rdečo plesnijo tekne na kruhu ali pa topel v narastkih. Zraven teknejo orehi.
Bigio
Narejen je iz ovčjega mleka; ta italijanski sir zori pod tanko plastjo pepela. Idealno: nastrgan kot predjed s staranim balzamičnim kisom.
Boschetto al tartufo
Poltrdi sir iz Italije z aromatičnimi koščki tartufov. Na črnem kruhu je prava delikatesa.
Najpomembnejša pravila za shranjevanje
![sir](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/01/02/sir_bigimage.jpg)
- Sir shranjujte v predalu za zelenjavo ali na zgornjih policah hladilnika.
- Trdi sir in sir za rezanje zavijte v poseben papir s folijo, ki mu dovoljuje, da diha. Rezine sira in mehki sir shranite v originalni embalaži, parmezan v papirju za peko, sir s plesnijo pa v aluminijasti foliji z luknjicami. Sir tako dobi dovolj zraka, da se ne izsuši.
- Sir vzemite iz hladilnika 30–60 minut prej, preden ga nameravate jesti.
Parmezanovi hrustljavi zvitki
![parmezanovi zvitki](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/01/02/parmezan_bigimage.jpg)
Za 16 kosov:
200 g svežega sira zmešajte z 2 žlicama smetane. Nastrgajte 200 g parmezana. Potresite ga v 16 krogov (premera 10 cm), ki ste jih narisali na papir za peko in jih 5 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Pekač vzemite iz pečice in na vsak krog sira položite pol rezine pršuta. Nanj kanite 1 žličko svežega sira in sirov krog hitro zvijte. Ohladite.
Čas priprave: 15 minut.
Na kos približno 135 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 0,3 g.
Pečen Kamamber
![pečen kamamber](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/01/02/ocvrt-sir_bigimage.jpg)
Za 4 osebe:
4 kamemberte (po približno 125 g) zrežite na kocke in jih najprej povaljajte v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nato še v drobtinah. V ponvi segrejte 200 ml olja in v njem cvrite sir z vsake strani 2–3 minute. Lahko jih ocvrete tudi v cvrtniku. Odcedite na kuhinjskem papirju. Po želji postrezite s solato, toastom in brusnicami.
Čas priprave: 20 minut.
Na osebo: približno 980 kcal, beljakovine: 36 g, maščobe: 69 g, ogljikovi hidrati: 54 g.
Italijanske sirove paličice
![sirove palčke](https://www.aktivni.si/media/cache/upload/Photo/2014/01/02/sirove-palcke_bigimage.jpg)
Za 16 kosov:
Pečico segrejte na 200 stopinj. Pregnetite 500 g moke, 250 g svežega sira, 1 zavitek pecilnega praška, 1 žličko soli, 1 jajce in 80 ml mleka. Debelo razvaljajte. Zrežite na trakove, jih premažite s 150 g naribanega pekorina in po želji potresite še s koruzo, salamo in paprika, zavrtite v spirale in paličice pecite 15–20 minut.
Čas priprave: 40 minut.
Na osebo: približno 195 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 24 g.
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe