Potratna, štajerska ali biskvitna. Kakorkoli jo že poimenujemo, odlična je. Preizkušeno.
Sestavine:
Za kvašeno testo:
- 50 dag bele moke
- 4 dag kvasa
- 10 dag masla
- 8 dag sladkorja
- 3 rumenjaki
- 2,5 dl mleka
- 1 žlica ruma
- lupina 1/2 limone
- 1 vaniljev sladkor
- ščepec soli
- 1 žlica krušnih drobtin za potresanje pekača
Za svetlo biskvitno testo:
- 3 jajca
- 10 dag sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 10 dag moke
Za temno biskvitno testo:
- 3 jajca
- 10 dag sladkorja
- 10 dag moke
- 1 žlica kakavovega prahu
Za nadev:
- 50 dag orehov
- 50 dag skute
- 1 dl sladke smetane
- sladkor
- 1 jajce za premaz
Priprava:
Najprej spečemo dve plošči svetlega in temnega biskvitnega testa v velikosti pekača ali modela.
Iz vseh sestavin zamesimo kvašeno testo. Vzhajano testo razvaljamo na dvakratno velikost pekača. S polovico testa obložimo pomaščen in z drobtinicami potresen pekač tako, da nekaj testa sega čez robove.
Orehe zmešamo s sladko smetano in po okusu sladkamo. Tudi skuto po okusu sladkamo.
Testo namažemo s skutnim nadevom, nato še z orehovim in prekrijemo s svetlim biskvitom. Tudi tega namažemo z obema vrstama nadeva in ga prekrijemo s temnim biskvitom. Tega prav tako namažemo z obema nadevoma, ki ju prekrijemo z drugo polovico kvašenega testa.
Obe polovici ob robovih spojimo, malo potlačimo, prebodemo in pustimo še malo vzhajati.
Pred peko potico premažemo z raztepenim jajcem. Pečemo jo 60 minut pri 180 stopinjah.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek