Pozor, nov odpoklic: iz polic se zaradi vsebnosti rakotvorne snovi umika priljubljen riž

20. 7. 2023
Deli
Pozor, nov odpoklic: iz polic se zaradi vsebnosti rakotvorne snovi umika priljubljen riž (foto: Profimedia)
Profimedia

Izkazalo se je, da priljubljen riž vsebuje nevarno snov, zato ga nikar ne uživajte.

Niti teden nazaj smo poročali o odpoklicu rdečega fižola, ki je bil umaknjen zaradi vsebnosti nevarnih pesticidov.

Zdaj pa na spletni strani Republike Slovenije že poročajo o novem odpoklicu.

"Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je s strani distributerja Kalček d.o.o. prejela informacijo o pričetku izvajanja umika riža, zaradi povišane vsebnosti kadmija," so zapisali na strani.

Kaj je kadmij?

Kamdij je snov, ki smo ji lahko izpostavljeni prek zraka, pitne vode in hrane. V prekomernih količinah ima lahko zelo nevarne posledice na zdravje.

Na portalu NIJZ opozarjajo, da kopičenje kadmija v ledvicah povzroči okvaro ledvic, obenem pa privede do motenj v metabolizmu kalcija, fosforja in vitamin D, kar vodi v  osteomalacijo (zmanjšana mineralizacija in mehčanje kosti) ali osteoporozo .

To pa ni edina nevarnost. Kadmij je uvrščen v I. skupino po IARC (Mednarodna agencija za raziskovanje raka), kar pomeni, da je dokazano rakotvoren za človeka. Povzroča raka pljuč, obstajajo pa omejeni dokazi, da je povezan s pojavom raka na ledvicah, jetrih in prostati. V nekaterih študijah so opisani primeri pojava raka na mehurju, dojki in maternici.

Podatki o živilu:

Vrsta živila: Riž mešanica z divjim rižem bio
Neto teža: 500g
Blagovna znamka: Rapunzel
Uporabno najmanj do: 21. 6. 2024 in 24. 7. 2024
Distributer: Dennree, Nemčija
Poreklo: Nemčija (proizvajalec: Rapunzel)
Distributer za Slovenijo: Kalček d.o.o.

Kaj storiti, če imate živilo doma?

"Potrošniki, ki so omenjeno živilo kupili in ga še hranijo doma, naj ga iz previdnostnega razloga ne uživajo, temveč vrnejo nazaj v trgovino," svetujejo na spletni strani republike Slovenije.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?