Ne gre le za stvar okusa. Štejejo še druge stvari ...
Posezite po domačih sortah jabolk in pripravite slastna pečena jabolka!
Za kuho in pite, zavitke, mafine in pa tudi za pečena jabolka uporabljajte vedno sorte, primerne za kuho. Te so surove, vedno nekoliko kiselkaste in večinoma manj aromatične. Slastno aromo jim da šele kuhanje.
Pomembno vlogo igra tudi konsistenca. Med peko se morajo jabolka zmehčati, ne smejo pa razpasti.
Granny Smith
OKUS: kisla in zelo sočna, z jedrim mesom, se ne razkuhajo
PRIMERNA ZA: tarte tatin ali dekoracijo tort
Jonagold
OKUS: sladka in zelo aromatična, z mehkim mesom
PRIMERNA ZA: potopljene jabolčne ali kvašene Kolače
Cox orange
OKUS: kiselkasta in zelo aromatična, se srednje razkuhajo
PRIMERNA ZA: kvašeno testo in kolače iz pekača in pa tudi za pečena jabolka
RECEPTI
Pečena jabolka
Za 4 kose potrebujete:
- 100 g rozin,
- cimet,
- 5 cl amaretta,
- 4 jabolka (boskop),
- 1 žlico limonovega soka,
- 4 žlice masla
Priprava:
Rozine zmešajte z 1 žličko cimeta in amarettom. Pustite stati 3 ure. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).
Jabolkom odrežite vrhnje dele in jih izdolbite. Meso sadeža, razen peščišča, zrežite na drobne kocke in jih zmešajte z limonovim sokom in mešanico rozin. S tem napolnite jabolka. Prekrijte s koščki masla in odrezanimi deli jabolk. Jabolka postavite v namaščen pekač in jih pecite 40 minut. Po želji zraven postrezite vaniljevo omako.
Francoska pita s kiselkastimi jabolki in rumom
Za 10 kosov potrebujete:
- 200 g moke
- 115 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 ščepec soli
- ½ žličke cimeta
- ½ žličke vanilje v prahu
- 1 jajce
- 1 kg kiselkastih jabolk (na primer cox orange)
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici jabolčnega soka
- 1 žlica ruma
Priprava:
Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Okoli roba porazdelite koščke 100 g masla, 50 g sladkorja v prahu, sol, cimet in vaniljo v prahu, v jamico pa ubijte jajce. Na hitro zgnetite testo, ga zavijte v folijo za živila in ga za 30 minut postavite v hladilnik.
Olupite jabolka, jih zrežite na četrtine, odstranite peščišče in jabolka zrežite na tanke rezine. Nakapajte jih z limonovim sokom. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).
Testo tanko razvaljajte in z njim obložite model za pito. Testo večkrat prebodite z vilicami. Nanj prekrivajoče se razporedite rezine jabolk. Po njih razporedite preostalo maslo v koščkih in pito pecite 25 minut.
Preostali sladkor v prahu stopite, tako da bo zlato rumen. Prilijte jabolčni sok in rum ter vse skupaj zmešajte v karamelno omako.
Pito vzemite iz pečice in temperaturo zvišajte na 220 stopinj. Pito prelijte s karamelno omako in jo pecite še 8 do 10 minut. Postrezite še toplo.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem