Tako, za na hitro - dva prigrizka. In recept za domač kruh, ki si ga lahko privoščijo tudi tisti, ki so se morali odpovedati žitaricam.
Karpačo
Z barvito solato.
Za 4 osebe:
1. Pripravite 600 g govejega fileja, ga zavijte v folijo in ga za 2 uri postavite v zamrzovalnik.
2. Dva ozka radiča narežite na trakove. Nastrgajte 6 redkvic. Na paličice narežite 3 vložene beluše. Vse skupaj zmešajte s 3 do 4 žlicami listov zelene.
3. File narežite na kot las tanke rezine in jih skupaj z zelenjavo porazdelite po krožnikih. Zmešajte 3 žlice limonovega soka, sol, poper in 4 žlice oljčnega olja in polivko nakapajte po karpaču.
Čas priprave: približno 20 minut + zamrzovanje 2 uri.
Na osebo: približno 320 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 5 g.
Solatna plošča
S poširanim jajcem.
Za 4 osebe:
1. Operite 500 g solatne mešanice (na primer frisee, motovilec, radič, rukola) in jo osušite v solatni centrifugi.
2. Operite 1 rdeče jabolko, ga zrežite na četrtine, odstranite peščišče in ga zrežite na tanke krhlje. Nakapajte jih z 1 žlico limonovega soka. Očistite 100 g redkvic, jih operite in nastrgajte.
3. Korenje olupite, ga zrežite na paličice in jih zmešajte z redkvicami, solato in jabolki. Zmešajte 2 žlici zeliščnega kisa, sol, poper in 4 žlice orehovega olja. Zmešajte s solato.
4. V zajemalko posamično ubijte 4 jajca in jih položite v vrelo vodo. Kuhajte jih 3 do 4 minute in jih nato vzemite iz vode. Skupaj z 2 žlicama kreše jih porazdelite po solati in vse skupaj potresite z grobim poprom.
Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 220 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 7 g.
Zrnati kruh
S posušenimi paradižniki.
Za 1 kruh:
Zmešajte:
- 145 g sesekljanih bučnih semen,
- 135 g sončničnih semen,
- 90 g lanenih semen,
- 65 g lešnikov,
- 6 žlic trpotčevih semen in
- 5 posušenih paradižnikov.
Vse skupaj začinite z 1 žličko morske soli, 2 žlicama javorjevega sirupa in 3 žličkami kokosovega olja. Dodajte še 350 ml vode in toliko moke, da bo testo ravno prav kompaktno. Mešanica naj v pokriti posodi počiva čez noč.
Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Oreškasto zmes porazdelite po pravokotnem pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Pecite 20 minut. Delno pečeno mešanico vzemite iz pekača, odstranite papir za peko in kruh pecite še približno 40 minut.
Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut + mirovanje 12 ur.
Na rezino (pri 12): približno 210 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 6 g.
Namig
Moramo priznati, da ni lepšega kot vonj po sveže pečenem kruhu. A če se morate odpovedati žitaricam, ostane le malo vrst moke. Uporabite pa lahko kostanjevo, orehovo ali kokosovo – vse so tudi brezglutenske.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem