Velika noč je praznik, ob katerem se za mizo zbere vsa družina. Presenetite svoje bližnje z jagnječjo pečenko.
Jagnječja pečenka z gobovim nadevom
Za 4 osebe potrebujete:
- pest suhih gob
- 1/2 šopka peteršilja
- 150 g mlete jagnjetine
- 1 jajce, sol, sveže mleti poper
- 1 kg jagnjetine (ramstek)
- 3 stroke česna
- 2 čebuli
- 400 ml juhe
- 400 g stročjega fižola
- 1 žlico masla
- 100 g slanine
- 1–2 žlici moke
PRIPRAVA:
Suhe gobe dobro namočite v hladni vodi. Nato jih ožemite in zrežite na manjše koščke. Peteršilj oplaknite in ga na drobno sesekljajte. Zmešajte mleto meso, jajce, gobe in peteršilj in maso začinite s soljo in poprom.
Očistite ramstek in z ostrim nožem zarežite globok žep. Napolnite ga s pripravljenim nadevom, povežite s sukancem, pečeno pa začinite še s soljo in poprom ter natrite s strtim česnom. Olupite čebuli. Eno drobno sesekljajte, jo stresite v pekač, nanjo položite meso in ga zalijte z juho. Pekač pokrijte z aluminijasto folijo in meso 1 uro pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Občasno zalijte. Nato odstranite folijo in pečenko zlato zapecite.
V tem času očistite fižol in ga skuhajte al dente v vreli slani vodi. V ponvi segrejte maslo in na njem popražite trakove slanine. Dodajte še drugo na drobno sesekljano čebulo in fižol, Vse skupaj malce podušite in začinite s soljo in poprom.
Omako od peke mesa zlijte v kozico in jo malce pokuhajte, tako da ostane samo še maščoba. Potresite jo z moko, prilijte malo juhe ter pustite nekaj minut lahno vreti. Ves čas mešajte. Omako nato precedite in jo začinite s soljo. Pečenko zrežite na rezine, dodajte stročji fižol, jed prelijte z omako in postrezite s krompirjem.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem