Recept primeren ko kuhate za večjo družbo.
Za 8 oseb potrebujete
- 1 puro (vsaj 3 kg)
- sol, poper
- 2 jabolki
- 3 čebule
- 5 žlic raztopljenega masla
- 200 g brusnic
- 1 žličko posušenega žajblja
- 3 žlice medu
- 1 šop jušne zelenjave
- 1 l juhe
- 150 ml soka iz rdečega ribeza
- 4 žlice kisle smetane
Priprava
Puro oplaknite in osušite. Znotraj in zunaj jo solite in poprajte. Jabolki olupite, očistite in zrežite na krhlje. Čebulo olupite, dve sesekljajte, tretjo pa zrežite na kolute. Jabolka in kolute čebule popražite na 2 žlicah masla ter zmešajte s 100 g brusnic, žajbljem in medom. Mešanico denite v trebušno votlino in odprtino zašijte.
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Jušno zelenjavo sesekljajte in jo skupaj s preostalo čebulo popražite na 1 žlici masla. Zelenjavo pretresite v pekač in nanjo položite puro. Puro prelijte s preostalim maslom in jo v pečici pecite 15 minut. Nato temperaturo znižajte na 180 stopinj (v ventilatorsko na 160) in pecite še 3 ure. Vmes prilivajte juho in puro večkrat prelijte z mesnim sokom. Po 1 uri peke dodajte preostale brusnice.
Mesni sok, zelenjavo, brusnice in ribezov sok v kozici kuhajte 10 minut in omako pretlačite. Primešajte kislo smetano in po okusu začinite. Puro razrežite in postrezite z nadevom in omako.
Čas priprave: približno 4 ure 30 minut.
Na osebo: približno 770 kcal, beljakovine: 85 g, maščobe: 39 g, ogljikovi hidrati: 20 g.