Račji file in rdeča pesa - zmagovita kombinacija okusov!
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 fileja račjih prsi s kožo in brez kosti
- 1 čebulo
- sol, sveže mleti črni poper
- 30 g žajbljevih lističev
Za njoke:
- 450 g krompirja
- 150 g moke
- 150 g skute
- 2 jajci
- 2 žlički soli
- 1 žlico kumine
Za dušeno rdečo peso:
- 800 g kuhane olupljene rdeče pese
- 50 ml kisa
- 60 g krompirja
- 80 g trsnega sladkorja
- sol
Priprava:
1 Meso malce zarežite in ga lahno potolcite. Začinite ga s soljo in poprom ter obložite z lističi žajblja. Meso zvijte, nekajkrat zarežite v kožo in ga začinite s soljo. Povežite s sukancem in ga postavite v hladilnik.
2 V nepregorni ponvi segrejte olje in na njem zlato popecite zvitka. Med peko odstranjujte odvečno maščobo. Pečeno meso vzemite iz ponve in na maščobi stekleno popražite sesekljano čebulo. Nato v ponev znova dajte meso, prilijte malo vode in ponev za 10 minut postavite v pečico, segreto na 170 stopinj.
3 Olupite krompir in ga drobno nastrgajte. Dodajte moko, skuto, jajci, žličko soli in lahno popraženo kumino. Premešajte in dajte testo v vrečko za dresiranje (z luknjo premera 1,5 cm). V vrelo slano vodo iztisnite približno 5 cm dolge njoke. Vrejo naj 5 minut, nato jih vzemite iz vode in oplaknite pod hladno vodo. Pred serviranjem njoke malce popecite na račji maščobi.
4 Peso nastrgajte, ji dodajte drobno nastrgan krompir, sladkor in sol. Zavrite in med mešanjem pustite lahno vreti približno 10 minut. Nato dodajte kis in vse skupaj kuhajte še 5 minut.
5 Mesni zvitek zrežite na rezine, dodajte peso, popečene njoke in vse skupaj popražite z ocvrto čebulo.