Katera živila najbolj učinkovito ščitijo pred rakom?
Rakava obolenja so precej kompleksna in tudi strokovnjaki še nimajo točnih odgovorov, kaj vse so dejavniki tveganja ter kako bi bolezen lahko preprečili. Zagotovo pa je znano eno: veliko vlogo igra življenjski slog, ki med drugim vključuje tudi prehrano.
Ne spreglejte:
- Na grškem otoku, kjer je največ 100-letnikov, redno uživajo ta živila
- Štiri vrste kruha, ki jih jedo najdlje živeči in najbolj zdravi ljudje na svetu
- Prvi simptom aritmije boste zlahka opazili: zdravnica razkriva, na kaj morate biti pozorni
Hrana kot zdravilo?
Na portalu dailymail.co.uk poročajo o britanski študiji, v kateri se je izkazalo, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih.
Flavonoidi v tem sadju in zelenjavi lahko pomagajo preprečiti raka, tako da zavirajo vnetje, nadzorujejo celično delitev in celo pomagajo pri samouničevanju rakavih celic. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.
Živila, ki imajo največ protirakavih snovi
Znanstveniki so največ snovi, ki ščitijo pred rakom, odkrili v naslednjih živilih:
- Sladke pomaranče;
- Grozdje;
- Korenje;
- Zelje:
- Divja zelena;
- Koriander;
- Koper;
- Zeleni čaj.
Če omenjena živila postanejo del vaše uravnotežene prehrane, svojemu zdravju naredite veliko uslugo. Seveda pa ne pozabite tudi na ostale komponente zdravega življenjskega sloga, ki vključujejo zadostno mero gibanja, kakovosten spanec, uravnavanje stresa in podobno.
Vir: dailymail.co.uk
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?