Kako pripraviti najboljše slivove cmoke, ki se kar topijo v ustih? (RECEPT)

29. 7. 2023
Deli
Kako pripraviti najboljše slivove cmoke, ki se kar topijo v ustih? (RECEPT) (foto: Profimedia)
Profimedia

Razkrivamo recept za najboljše slivove cmoke, ki bodo naravnost navdušili!

Poletje prinaša tudi številno sezonsko sadje, ki ga lahko zaužijemo samostojno, lahko pa iz njega pripravimo slastne jedi. 

Proti koncu poletja med drugim lahko uživamo v sladkih slivah, ki so poleg dobrega okusa tudi dobre za zdravje. Imajo blagodejni vpliv na prebavo, obenem pa krepijo živčni sistem in lahko pomagajo izboljšati celo kognitivne funkcije, kot so spomin in osredotočenost.

Iz sliv lahko pripravimo tudi odličen posladek, ki bo navdušil prav vsakogar! Na portalu Cosmopolitan razkrivajo recept za najboljše slivove cmoke, ki se kar topijo v ustih.

Sestavine:

Za testo:
  • 100 g masla (na sobni temperaturi)
  • 2 žlici granuliranega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 100 g grškega jogurta (polnomastnega vsaj 10% maščobe)
  • 200 g moke
Za slivov nadev:
  • 10-15 sliv
  • 50 g  granuliranega sladkorja
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 100 g krušnih drobtin
  • 100 g masla

Priprava:

  1. Z ročnim mešalnikom kremasto stepite maslo, sladkor in sol. Nato previdno vmešajte jajce in jogurt.
  2. Nazadnje v skledo dodajte moko in vse skupaj zmešajte v homogeno testo. Testo ne sme biti lepljivo. Če se vam zdi, da se slednje preveč oprime prstov, dodajte še malo moke.
  3. Skledo pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in postavite v hladilnik, da testo počiva približno 30 minut.
  4. Medtem zmešajte sladkor in mleti cimet v majhni skledi in dobro premešajte.
  5. Slive operite. Na eni strani suhe slive po dolžini zarežite in odstranite koščico iz notranjosti. Sredico sliv napolnite z žličko mešanice cimetovega sladkorja in odstavite.
  6. Ko je testo počivalo v hladilniku, ga odstranite in razdelite na 10 enakih delov. (Natančna količina bo odvisna od velikosti sliv. Slive ne bodo enake velikosti. Zato ne skrbite, če so cmoki različnih velikosti.)
  7. Vzemite del testa in ga z rokami sploščite. Na sredino dodajte pripravljene polnjene slive in testo ovijte okoli sadeža. Pazite, da robove testa dobro zaprete, sicer se lahko v vodi odprejo. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega testa.
  8. Surove cmoke pustite počivati ​​na krožniku še 30 minut na sobni temperaturi.
  9. Medtem v velikem loncu segrejte vodo s ½ čajne žličke soli. V loncu naj bo toliko vode, da lahko obložite cmoke. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte, saj naj bi cmoki samo »vreli«, ne pa »divje vreli«.
  10. Cmoke položite v vodo in pustite vreti približno 10 minut. Kuhani so takrat, ko priplavajo na površje vode.
  11. V ločeni ponvi stopite maslo. Nato dodajte drobtine in jih pražite do zlato rjave barve. Odstranite z ognja.
  12. Ko so cmoki kuhani, jih odstranite z žlico. Dodajte jih v ponev z drobtinami in jih povaljajte, da postanejo cmoki prekriti z drobtinami.
  13. Postrezite še tople. Pred serviranjem jih potresite s cimetovim sladkorjem ali postrezite z vanilijevo omako.

Fotografija: Profimedia

Preberite več na Cosmopolitan.si

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?