Če ne veste, kako bi porabili kiselkasta jabolka, tu je odlična ideja - specite jabolčni kruh.
Za 12 kosov potrebujete:
- 250 ml olja
- 3 srednje velika jajca
- 80 g sirupa sladkorne pese
- 1 zelo zrelo banano
- 350 g kiselkastih jabolk (nastrganih)
- 300 g moke
- po 100 g mletih in blanširanih lešnikov
- 1 žličko cimeta
- 1 žličko pecilnega praška
- pol žličke natrona
- pol žličke soli
- 100 g zmehčanega masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 200 g polnomastnega svežega sira
- nastrgano lupinico 1 bio pomaranče
- 50 g jabolčnega čipsa
Priprava:
1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Zmešajte olje, jajca in sirup. Banano olupite in jo zmečkajte. Skupaj z jabolki, moko, lešniki, cimetom, pecilnim praškom, natronom in soljo jo primešajte tekoči mešanici. Vse skupaj dobro premešajte.
2. Testo vlijte v namaščen pravokotni pekač in ga pogladite. Pecite ga približno 60 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice. 15 minut naj se še hladi v modlu, nato pa ga prevrnite ven. Nato naj se hladi približno 2 uri.
3. Penasto stepite maslo in sladkor v prahu. Primešajte sveži sir in pomarančno lupinico. Kremo premažite po kolaču in jo okrasite z jabolčnim čipsom. Nato kolač postavite v hladilnik, da se krema strdi.
Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut + hlajenje 2 uri.
Na kos: približno 590 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 45 g, ogljikovi hidrati: 37 g.