Kutina je živilo in zdravilo, saj vsebuje številne vitamine, minerale in kremenčevo kislino. No, iz sadeža pa lahko pripravite tudi slastno marmelado.
Za 3–4 kozarce potrebujete:
- 1,5 kg kutin
- 700 g sladkorja (oz. prilagodite v skladu z dobljeno tekočino)
Priprava:
1. Kutine zrežite na osmine. Olupite jih in odstranite peščišče.
2. Peščišče in olupke zavijte v gazo (iz tanjše kuhinjske krpe ali bombažne plenice lahko naredite culico).
3. V večjo kozico stresite kutine in culico s peščiščem in olupki. Prilijte 1,5 litra vode.
4. Vse skupaj na srednji temperaturi kuhajte približno 45 minut, da se kosi kutine zmehčajo.
5. Kose kutine in culico pustite v cedilu, dokler popolnoma vsa tekočina ne odteče nazaj v posodo.
6. Izmerite količino soka. Na liter soka dodajte 600 g sladkorja.
7. Mešanico segrejte do vretja in počasi kuhajte do temperature 105 °C.
8. Marmelado prelijte v čiste kozarce, jih zaprite in pustite, da se marmelada ohladi.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem