Preprosto in zdravo - slastni malinov kolač.
Za pripravo potrebujete:
- 2 jajci pašne reje,
- 250 g zdroba (rižev, prosen, ajdov, kvinojin, pirin),
- 400 g albuminske skute,
- ½ litra mineralne vode,
- 1 zavitek datljev/suhih sliv ali 4 žlice naravnega sladila eritrol oz. zadostna količina v kombinaciji s stevijo, da dosežete željeno sladkost,
- 1 bio limona (sok in nastrgana lupina),
- burbonska vanilija v prahu,
- 500 g malin/robid (lahko so zamrznjene),
- ghee maslo ali deviška kokosova maščoba za pekač.
Priprava:
Datlje/suhe slive predhodno namočimo v malo tople vode in ko se zmehčajo, jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Prvi korak kar preskočimo, če se odločimo za verzijo, z manj fruktoze in uporabimo predstavljeno sladilo.
V razžvrkljani jajčki dodamo albuminsko skuto (pravijo ji tudi sirarska skuta), vaniljo in pasirano suho sadje (ali količino eritrola oziroma stevie po okusu); nastrgamo limonino lupinico, limono pa ožamemo in sok dodamo zmesi.
Zamešamo še poljuben zdrob in zmes razredčimo z mineralno vodo.
Nadevamo v pekač in pečemo približno 30 minut na 180 °C. Ko je pecivo pečeno, na še vroče posujemo maline in pustimo, da se ohladi.
Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe