Zrna kvinoje vsebujejo kar dvakrat več beljakovin od običajnih žit, manj ogljikovih hidratov in še merico zdravih maščob za povrh. Kvinoja pa ni le zdrava, temveč je lahko tudi prava kulinarična poslastica. In ni je težko pripraviti.
Sestavine:
- 100 g kvinoje
- 300 g mletega mesa
- 20 g olja
- 1 korenček
- 50 g brokolija
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 1 jajce
- 100 g starega kruha ali Schar – Pan Carre
- 1 dl mleka
- sol in poper
- peteršilj
- olje (za pečenje)
Priprava:
Kvinojo stresemo v štiri decilitre vrele vode in jo na zmernem ognju kuhamo 15 minut, da ovitki zrn popokajo in postane prosojna. Ko jo odstavimo z ognja, naj počiva še približno pet minut, da do konca nabrekne, nato odlijemo odvečno vodo.
Korenček nastrgamo na tanke rezine, na cvetke natrgamo brokoli in kuhamo 10 do 15 minut. Zelenjavo pretlačimo in ji primešamo kvinojo.
Kruh narežemo na majhne kocke in ga namočimo v mleku. Drobno nasekljamo čebulo in jo na olju popražimo do zlatorumene barve. Dodamo nasekljan česen in peteršilj.
V večji posodi dobro premešamo mleto meso in namočen kruh. Primešamo popraženo čebulo s česnom in peteršiljem, posolimo, dodamo poper, kvinojo s pretlačeno zelenjavo in jajce. Vse skupaj dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Izoblikujemo majhne polpete, debele približno dva centimetra. Če se vam zdijo premehki, jih za 10 minut postavite v hladilnik.
V ponvi segrejemo olje in na obeh straneh popečemo polpete, da dobijo zlato rjavo barvo.
Preberite tudi: Kvinoja - odličen vir beljakovin