RECEPT: Mlečni riž z mangom in datljevo karamelo

10. 8. 2019 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Mlečni riž z mangom in datljevo karamelo (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Naj bo sladica za spremembo izdatno osvežilna, pa še postrežena v kozarcu!

Sestavine:
  • 210 g (1 skodelica) tajskega škrobnatega riža (lahko je tudi riž za mlečni riž ali za rižoto) 
  • 1/2 žličke soli
  • 250 ml (1 skodelica) kokosovega mleka
  • 2 manga
  • 100 g datljev, brez koščice
  • 5–10 žlic vode 
  • 2 žlici sezamovih semen
Priprava:

Riž pretresemo v cedilo in spiramo, dokler skozenj ne priteče čista voda. Nato riž za 15 minut namočimo v sveži vodi. Prav tako namočimo datlje.

Medtem olupimo mango, odstranimo koščico in narežemo na manjše kocke. Sezam prepražimo v ponvi do zlato zapečenega.

Po namakanju riž odcedimo in ga kuhamo na zmerni temperaturi v slanem kokosovem mleku približno 15 minut (točen čas preberemo na embalaži in ga vmes večkrat tudi poskusimo). Ko se riž kuha, naredimo karamelo.

Datlje odcedimo, a vodo obdržimo. V multipraktiku ali blenderju jih skupaj s 5 žlicami vode (najprej porabimo tisto, v kateri so se namakali) dobro zmeljemo, da dobimo gladko pasto. Med mletjem je treba stroj večkrat ustaviti in s stranic postrgati datlje. Če je treba, dodamo več vode (to bo omako razredčilo).

Ko je riž kuhan, ga razporedimo v 2 do 4 skodelice, prelijemo z datljevo karamelo in obložimo z mangom. Na koncu potresemo še s sezamom.

Recept je prispevala Anja – avtorica bloga DearKitchen 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ