Doma pečen kruh je še vedno najslajši, sploh če za njegovo izdelavo ne potrebujemo veliko časa
Ko sem včasih gledala stari mami in tete, kako so pekle kruh, je celoten postopek dolgo trajal. Od začetka do končnega izdelka so pretekle približno tri do štiri ure.
Najprej se je vzhajal kvas, potem se je kruh zamesil in vzhajal. Nato se je testo premesilo in vložilo v pekač. Končno je prišlo na vrsto še zadnje vzhajanje, tisto pred samo peko, ko se je pečica že ogrevala. Kruh se je pekel približno eno uro.
Saj ne, da ne bi bil tak kruh dober, ampak kdo si danes vzame toliko časa za peko kruha? Tudi zato, ker v trgovini lahko kupimo ogromno vrst kruha, tudi ekološkega.
Vendar je doma pečen kruh še vedno najslajši, sploh če za njegovo izdelavo ne potrebujemo veliko časa. Potrebujemo le moko, priporočam ekološko, kvas ali vinski kamen, sol in seveda vodo.
Pirin polnozrnati hitri kruh
Za pripravo tega kruha potrebujete samo dobro uro in pol.
Skrivnost je v tem, da ga najprej vzhajate v pečici in potem naprej pečete.
Kupite si ekološki suh kvas in ga imejte vedno na zalogi, da vam ne bo treba vsakič v trgovino po svežega.
Sestavine:
- pol kg pirine polnozrnate moke
- 1 dcl vode + 2 žlički suhega kvasa
- 3 dcl vode
- žlička himalajske soli
Priprava:
1. Kvas raztopite v topli vodi in pustite na toplem 15 minut.
2. Moko pomešajte s soljo. Dodajte kvas in vodo in z mešalnikom ali kuhalnico zamesite testo (testo je namreč preveč mokro, da bi se lahko mesilo z roko).
3. Testo dajte v pekač na peki papir in postavite v pečico za 30 minut na 50°C, potem povišajte temperaturo na 180°C in pecite približno 1 uro (odvisno od moči pečice).
Začimbni kruh brez kvasa
Namesto kvasa lahko uporabite vinski kamen, ki ga kupite v ekoloških trgovinah ali pa na eko oddelku hipermarketa.
Kruhu lahko dodate suhe ali sveže začimbe – timijan in rožmarin sta idealna.
Lahko pa uporabite tudi druge začimbe, če so vam bolj pri srcu, npr. sivko, majaron ...
Za osnovo lahko uporabite kamutovo moko. Kamut je vrsta pšenice, ki so jo uporabljali že stari Egipčani. Znan je po visoki vsebnosti proteinov in mineralov (cink, selenij, magnezij). Zrno je dvakrat večje od pšeničnega.
Sestavine:
- 300 g polnozrnate kamutove moke
- 100 g koruzne moke
- 100 pirine črne moke
- velik ščepec rožmarina/
- 2 ščepca timijana
- zvrhana čajna žlička himalajske soli
- 4 dag vinskega kamna
- 3,5 dcl vode
Priprava:
1. Moko, sol, začimbe in vinski kamen zmešajte.
2. Dodajte kvas in vodo postopoma. Stepajte z mešalnikom ali mesite na roko.
3. Mesite 2–4 minute, dokler masa ne postane rahlo lepljiva.
4. Stresite v pekač in postavite v pečico na 180°C ter pecite približno 1 uro.
Pripravila Mateja Tea Dereani, foto: Črt Butul in Mateja Tea Dereani
Še več okusnih receptov boste našli na spletni strani www.matejadereani.si.