RECEPT: Rikotini njoki na zelenjavi

20. 8. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
RECEPT: Rikotini njoki na zelenjavi

Slastni cmočki, postreženi na paradižnikih in špinači.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g mokastega krompirja 
  • sol in poper
  • 60 g parmezana
  • 2 rumenjaka
  • 200 g rikote
  • približno 150 g moke 
  • poper
  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 7 žlic olivnega olja
  • 200 g mlade špinače (očiščene)
Priprava:

1. Krompir operite in ga v slani vodi kuhajte 20 do 25 minut. Vodo po kuhanju odlijte, olupite še vroč krompir in ga dvakrat iztisnite skozi stiskalnico za krompir. Parmezan drobno nastrgajte in ga skupaj z rumenjakoma, rikoto in moko primešajte krompirju. Gladko pregnetite in maso začinite s soljo in poprom.

2. Na pomokani delovni površini po porcijah oblikujte približno 2 cm debele zvitke. Zrežite jih na približno 2 cm velike koščke in jih oblikujte v kroglice. Te nekoliko sploščite z vilicami. Dajte jih v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na površino, so njoki kuhani. Po kuhanju jih odcedite.

Na Sardiniji izdelujejo najbolj kontroverzen sir na svetu. Bi ga poskusili?

3. Očistite paradižnike in jih prepolovite. Olupljeno čebulo in česen zrežite na drobne kocke. V ponvi segrejte 3 žlice olja. Na njem približno 3 minute dušite čebulo, česen in paradižnike. Nato dodajte špinačo. Ponev pokrijte in jo odstavite, da špinača še nekoliko ovene. Mešanico začinite s soljo in poprom.

4. V teflonski ponvi segrejte preostale 4 žlice olja. Na njem na srednji do visoki temperaturi približno 3 minute pecite njoke. Postrezite jih s paradižniki in špinačo.

Čas priprave: približno 1 ura in 25 minut.
Na osebo: približno 550 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 49 g.