Imate radi riž, a se vam zdi včasih dolgočasen? Poskusite ga pripraviti tako.
Za 4 osebe potrebujete:
Za kroglice:
- 350 g okroglozrnatega riža
- 50 g parmezana
- 2 rumenjaka
- olje za cvrenje
Za mesni nadev:
- 1 čebulo
- 50 g pršuta
- 50 g gob
- 2 žlici olja
- 130 g mlete teletine
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol, sveže mleti poper
- 1 žličko sesekljanega timijana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Za ovoj:
- približno 120 g moke
- 2 jajci
- približno 120 g drobtin
Priprava:
Riž oplaknite in ga do mehkega skuhajte v vreli slani vodi. Čebulo olupite in jo sesekljajte. Pršut in gobe zrežite na ozke trakove. V kozici segrejte olje, na njem popražite čebulo, dodajte pršut in gobe ter vse skupaj malce podušite.
Dodajte mleto meso, premešajte in ga drobljivo popecite. Začinite s paradižnikovo mezgo, soljo, mletim poprom in sesekljanimi zelišči. Če je treba, dodajte malce vode, kozico pokrijte in vse skupaj dušite 15 minut.
Odcejen mlačni riž stresite v skledo in mu primešajte nastrgan parmezan in rumenjaka. Oblikujte majhne palačinke, nanje položite kupčke mesne mešanice in oblikujte krogle. Za 30 minut jih postavite v hladilnik, da se strdijo.
Kroglice povaljajte v moki, jajcih in drobtinah. Počasi jih ocvrite v olju ter nato odcedite na papirnati brisači. Postrezite s toplo zelenjavno omako ali hladne s pikantno omako.
Novo na Metroplay: Tilen Artač o tem, zakaj je bilo težko imitirati Roberta Goloba in kako v resnici nastane vrhunska imitacija