Pripravili smo še eno sladico za prihajajoče praznike - slasten šarkelj, pripravljen iz črne moke in ovsebenga mleka.
Sestavine:
- 30 dag črne moke
- 2,5 dag svežega kvasa ali 2 čajni žlički suhega kvasa
- 2,1 dl ovsenega mleka
- 1/2 čajne žličke soli
- 5 jušnih žlic javorjevega sirupa
- 6 dag rozin
- naribana lupina 1/2 limone
Priprava:
1. Moko denite v posodo in jo pomešajte s soljo in limonino lupino. Na sredini naredite jamico, vanjo zdrobite kvas. Kvas zalijte z 1 dl mlačnega mleka in na toplem pustite vzhajati.
2. Preostalo mleko zavrite in polijte po rozinah. Naj se prepojijo.
3. Ko kvas vzhaja, dodajte javorjev sirup in mleko z rozinami. Vse zmešaj s kuhalnico in stepaj nekaj časa – toliko, da je testo gladko in da se lepo loči od kuhalnice.
4. Okrogel pekač namažite z margarino in potresite z moko, vanj stresite zmes in jo denite v pečico na 50 stopinj, da dvakratno naraste. Nato zvišajte temperaturo na 180 stopinj in pecite, dokler ni lepo zlatorjavo zapečena. Če uporabljate plinsko pečico, testo vzhajajte v odprti pečici na minimalni temperaturi, potem pa pečico zaprite in šarkelj pecite na 180 OC.
Nasvet: Če so v receptu navedene sestavine, ki vam niso po godu, jih brez skrbi zamenjajte z vam ljubšimi.
Preizkustie še nekaj zdravih prazničnih receptov:
Novo na Metroplay: "Ravnodušnost je najslabše, kar se lahko zgodi zgodbi!" | Andrej Pompe