Slastna pita za za popestritev poletnih dni.
Za krhko testo:
- 250 g ajdove moke
- 40 g sladkorja
- 180 g masla
- 1 rumenjak
Za nadev:
- 500 g pasirane skute
- 180 g kisle smetane
- 180 g navadnega jogurta
- 2 jajci
- 30 g sladkorja
- 1 naribana limonina lupinica
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
Za premaz:
- domača marelična marmelada
Priprava:
1. Moko stresemo v posodo, dodamo razmehčano maslo, sladkor in 1 rumenjak. Zgnetemo z rokami, da dobimo kepo testa. Zavijemo jo v folijo in postavimo v hladilnik za toliko časa, dokler ne naredimo nadeva.
2. V večji posodi zmešamo pasirano skuto, kislo smetano in navadni jogurt. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov in sladkorja stepemo sneg, rumenjake pa primešamo mešanici skute, kisle smetane in jogurta. Dodamo še vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Dobro premešamo. Na koncu vmešamo še sneg iz beljakov in sladkorja.
3. Okrogel pekač premažemo z maslom ali nanj položimo papir za peko. Z rokami oblikujemo testo in ga prepikamo z zobotrebcem.
4. Na testo vlijemo skutni nadev. Postavimo v ogreto pečico (160 stopinj Celzija) in pečemo 50–60 minut.
5. Počakamo, da se pita nekoliko ohladi na sobni temperaturi, nato pa jo postavimo v hladilnik. Ko je popolnoma hladna, jo premažemo z domačo marelično marmelado.
Čas priprave: 15 minut
Čas peke: 50–60 minut
Recept in foto: Urška Pavčnik, prehramebena strokovnjakinja, mag. inž. živilstva; oopsi.si