Nebeško, kako se sadeži potopijo v zdrobov obliv.
Za 20 kosov potrebujete:
- 1 kocko (42 g) kvasa
- 140 g sladkorja
- 940 ml mleka
- 500 g moke
- 8 jajc
- 80 g stopljenega masla
- sol
- 1 vaniljev sladkor
- 160 g zdroba
- nastrgano lupinico 1 bio pomaranče
- 6 žlic drobtin
- 2 kg sliv ali češpelj
Priprava:
Kvas zdrobite in ga stopite z mešanjem z 2 žličkama sladkorja in 4 žlicami mlačnega mleka. Moko stresite v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo vlijte kvašeno mešanico in jo premešajte z malce moke z roba. Skledo pokrijte in testo na toplem pustite vzhajati približno 45 minut. Razžvrkljajte 2 jajci in ju skupaj s 180 ml mleka, maslom, 1 ščepcem soli in 50 g sladkorja pregnetite z moko v skledi. Skledo spet pokrijte in testo pustite vzhajati 30 minut.
Preostalemu mleku dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter ga zavrite. Primešajte zdrob in pomarančno lupinico ter zmes nato pustite stati 5 minut. Odstavite s kuhalne površine. Ločite 6 rumenjakov od beljakov. Rumenjake primešajte zdrobovi masi in nato počakajte, da se ohladi. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).
Testo razvaljajte v namaščenem pekaču in zatisnite robove. Pekač pokrijte in testo pustite vzhajati 15 minut. Nato ga potresite z drobtinami. Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte zdrobu. Zdrobovo maso premažite po testu in po njej tesno skupaj porazdelite slive z odrezano stranjo navzgor. Kolač pecite približno 65 minut. Po 45 minutah peke ga pokrijte z aluminijasto folijo.
Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 45 g.
Novo na Metroplay: Pižama in strokovnjakinja za prehrano Lana Trampuš razbijata mite o proteinih | Več vem, bolje jem