RECEPT: Slivov kolač iz pekača

4. 10. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Slivov kolač iz pekača (foto: Profimedia)
Profimedia

Nebeško, kako se sadeži potopijo v zdrobov obliv.

Za 20 kosov potrebujete:
  • 1 kocko (42 g) kvasa
  • 140 g sladkorja
  • 940 ml mleka
  • 500 g moke
  • 8 jajc
  • 80 g stopljenega masla
  • sol
  • 1 vaniljev sladkor
  • 160 g zdroba 
  • nastrgano lupinico 1 bio pomaranče
  • 6 žlic drobtin 
  • 2 kg sliv ali češpelj
Priprava:

Kvas zdrobite in ga stopite z mešanjem z 2 žličkama sladkorja in 4 žlicami mlačnega mleka. Moko stresite v skledo in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo vlijte kvašeno mešanico in jo premešajte z malce moke z roba. Skledo pokrijte in testo na toplem pustite vzhajati približno 45 minut. Razžvrkljajte 2 jajci in ju skupaj s 180 ml mleka, maslom, 1 ščepcem soli in 50 g sladkorja pregnetite z moko v skledi. Skledo spet pokrijte in testo pustite vzhajati 30 minut.

Preostalemu mleku dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter ga zavrite. Primešajte zdrob in pomarančno lupinico ter zmes nato pustite stati 5 minut. Odstavite s kuhalne površine. Ločite 6 rumenjakov od beljakov. Rumenjake primešajte zdrobovi masi in nato počakajte, da se ohladi. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj).

Ker je snemal ljudi, ki so blokirali N1 Srbija, so mu zlomili nos

Testo razvaljajte v namaščenem pekaču in zatisnite robove. Pekač pokrijte in testo pustite vzhajati 15 minut. Nato ga potresite z drobtinami. Slive oplaknite, jih prepolovite in odstranite koščice. Iz beljakov stepite trd sneg in ga primešajte zdrobu. Zdrobovo maso premažite po testu in po njej tesno skupaj porazdelite slive z odrezano stranjo navzgor. Kolač pecite približno 65 minut. Po 45 minutah peke ga pokrijte z aluminijasto folijo.

Na kos: približno 290 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja