Recept za čokoholike: čokoladna torta z gozdnimi sadeži (brez pečenja in sladkorja)

Recept za čokoholike: čokoladna torta z gozdnimi sadeži (brez pečenja in sladkorja) (foto: profimedia) profimedia
3. 9. 2021

Zakaj bi se odpovedali čokoladni torti, če jo lahko pripravite na bolj zdrav način?

Preden se lotimo priprave slastne torte, imamo za vas še eno odlično novico: temna čokolada je v zmernih količinah lahko koristna za vaše zdravje! In lahko jo dodate kamorkoli: v sladice, k jutranjim kosmičem, v skodelico kave, k sadju ... Temna čokolada namreč vsebuje:

  1. veliko ogljikovih hidratov
  2. antioksidante

Zaradi obojega lahko celo vpliva na športni nastop, a preden pokupite vse temne čokolade v trgovini, preverite, kako: 5 znanstveno dokazanih načinov, kako lahko čokolada izboljša vašo vadbo

Tako, sedaj pa k receptu, za katerega boste potrebovali 10 minut za pripravo, sladkosnede goste in še nekaj sestavin:

PODLAGA: 
  • 2 skodelici "moke" iz ovsenih kosmičev (zmeljite ovsene kosmiče, da nastane prah)
  • 2/3 skodelice kakava v prahu brez sladkorja
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • 2 žlici kokosovega olja
  • ščep soli
NADEV: 
  • 1/3 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/3 skodelice kokosovega olja
  • 1/2 skodelice kokosovega mleka (oz. vašega najljubšega)
  • 2/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • ščep sol
POSIP:
  • gozdni sadeži po izbiri

Česa ne potrebujete: slabe vesti, posebnih kuharskih spretnosti in sladkorja.

Preden se lotite dela, obložite pekač s peki papirjem. 

Za podlago najprej zmešajte suhe sestavine, vanje potem vmešajte še mokre sestavine. Maso z žlico predevajte v pekač in jo enakomerno razporedite. Naj plast ne bo predebela. Shranite v hladilnik. 

Pri nadevu v veliki posodi zmešajte vse naštete sestavine, tako da ne bo nobenih grudic. Lahko uporabite mešalnik na nizki hitrosti. Z žlico dajte nadev v pekač in ga razporedite po podlagi. Bodite pozorni, da bo enako visoka plast tako na robu kot na sredini. 

Narežite gozdne sadeže (če so večji od borovnic) in z njimi okrasite torto. Če želite, lahko borovnice ali koščke jagod z žlico vmešate tudi v nadev, preden ga razporedite po pekaču. Za nekaj ur vse skupaj postavite v hladilnik, potem pa previdno razrežite in postrezite svojim gostom!

Želimo vam dobro sladkanje brez slabe vesti!

Tu je še nekaj receptov za vse, ki obožujete čokolado: 
profimedia