Ko je zunaj vroče, nam zelo prija ledeno hladna osvežitev. Tudi Slovenci vsako leto pojemo več sladoleda. Še posebej slasten je domač. Pomagajte si z našimi namigi.
Mešanje
To je najpomembnejše, saj se drugače v sladoledni masi ustvarijo moteči ledeni kristalčki. Zmes premešajte vsakih 30 minut in sladoled bo lepo kremen. Ljubiteljem sladoleda se zelo splača kupiti sladoledni aparat.
Vrste
Osnovnemu receptu lahko po želji dodajate čokoladne ostružke, topljiv prašek za ekspreso, pražene lešnike ali sadni sirup. Za pripravo jagodnega sladoleda primešajte 200 g pretlačenega sadja, za čokoladnega pa namesto mleka v smetani stopite 50 g mlečne in 100 g temne čokolade. Namesto vanilje lahko primešate 1 ščepec cimeta.
Obstojnost
Domač sladoled porabite v dveh dneh. Odtajanega nikoli ne zamrzujte nazaj.
Osnovni recept: kremni vaniljev sladoled, pripravljen brez aparata
1 5 minut pustite lahno vreti 250 ml mleka, 250 g smetane, sredico 1 vaniljevega stroka in sam strok.
2 Penasto stepite 4 rumenjake in 40 g sladkorja.
3 Precedite vročo mlečno mešanico in jo primešajte jajčni peni.
4 Mešanico premešajte, da bo lepo kremna. Po kremi povlecite z leseno žlico in jo preverite s prstom. Če se tvorijo valovi, je dobra. Sladoledno maso za 5 ur postavite v zamrzovalnik in jo premešajte vsakih 30 minut.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?