Recept za domač sladoled

26. 7. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Recept za domač sladoled (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Ko je zunaj vroče, nam zelo prija ledeno hladna osvežitev. Tudi Slovenci vsako leto pojemo več sladoleda. Še posebej slasten je domač. Pomagajte si z našimi namigi.

Mešanje

To je najpomembnejše, saj se drugače v sladoledni masi ustvarijo moteči ledeni kristalčki. Zmes premešajte vsakih 30 minut in sladoled bo lepo kremen. Ljubiteljem sladoleda se zelo splača kupiti sladoledni aparat.

Vrste

Osnovnemu receptu lahko po želji dodajate čokoladne ostružke, topljiv prašek za ekspreso, pražene lešnike ali sadni sirup. Za pripravo jagodnega sladoleda primešajte 200 g pretlačenega sadja, za čokoladnega pa namesto mleka v smetani stopite 50 g mlečne in 100 g temne čokolade. Namesto vanilje lahko primešate 1 ščepec cimeta.

Obstojnost

Domač sladoled porabite v dveh dneh. Odtajanega nikoli ne zamrzujte nazaj.

Osnovni recept: kremni vaniljev sladoled, pripravljen brez aparata

1 5 minut pustite lahno vreti 250 ml mleka, 250 g smetane, sredico 1 vaniljevega stroka in sam strok.

Sneženje bo povsod ponehalo, prihaja pa močan veter

2 Penasto stepite 4 rumenjake in 40 g sladkorja.

3 Precedite vročo mlečno mešanico in jo primešajte jajčni peni.

4 Mešanico premešajte, da bo lepo kremna. Po kremi povlecite z leseno žlico in jo preverite s prstom. Če se tvorijo valovi, je dobra. Sladoledno maso za 5 ur postavite v zamrzovalnik in jo premešajte vsakih 30 minut.

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić