S kot las tankimi krompirjevimi rezinami bo ta specialiteta še posebej slastna
Za 4 osebe potrebujete
- 1 kg velikega krompirja, ki se ne razkuha
- 20 g masla
- 150 ml mleka
- 200 g smetane
- sol, poper
- 1 strok česna
- nariban muškatni orešek
- 3 vejice svežega timijana
Priprava
Krompir olupite, ga temeljito operite in zrežite ali pa nastrgajte na čim tanjše rezine. Odcedite jih na kuhinjskem papirju.
Namastite širok pekač za narastke. V manjši posodici med mešanjem zavrite maslo, mleko in smetano. Olupite česen in ga iztisnite zraven. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreškom.
Krompir zložite v pekač, kot bi polagali strešnike. Prelijte z vročim smetanovim mlekom. Narastek potisnite v hladno pečico in temperaturo nastavite na 150 stopinj (ventilatorsko na 130 stopinj). Narastek pecite približno 90 minut, da se obarva lepo zlato rjavo in postane nekoliko hrustljav. Oplaknite timijan, ga otresite do suhega in z njim okrasite narastek. Skupaj z mešano solato ga lahko postrežete tudi kot glavno jed. Je pa tudi izvrstna prilog dušeni pečenki, steakom in polpetom.
Čas priprave: približno 1 ura in 55 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 21 g, ogljikovi hidrati: 33 g.