Ste v iskanju zdravega kruha izbrali polnozrnatega, a na koncu ugotovili, da vam ne odgovarja? Preizkusite recept za kruh brez moke in kvasa.
Priprava kruha brez moke res vzame več časa, a boste po prvem koščku pozabili na to. Vsak polnozrnati kruh ni vreden svojega imena, barva namreč nič ne pove o vsebnosti balastnih snovi, zrna na skorji pa so ponavadi samo okrasitev.
No, tukaj ste lahko prepričani, kakšno zrno je v kruhu.
Za kilogramsko štruco boste potrebovali:
- 750 g žitarice (pšenica, oves, ječmen ali rž) ter
- vodo, s katero boste prelili žitarico.
Priprava:
Izbrano žito stresite v posodo in prelijte z vodo (voda mora popolnoma prekriti zrna). Pustite stati 24 ur – v tem času čez dan na 2 do 3 ure zamenjajte vodo.
Po 24 urah odlijte vodo in žito pokrijte z vlažno krpo.
Ko se pojavijo kalčki (kot majhne bele pikice), nadaljujte s pripravo kruha. 10 % žita dajte na stran, preostanek pa zmeljite, da dobite maso – rahlo lepljivo in gosto kot puding.
Masi dodajte malo tople vode, sol in preostanek žita, dobro premešajte ter pretresite v pekač (napolnite 2/3 pekača). Pustite stati na sobni temperaturi nepokrito še 12 ur.
Pekač nato postavite v hladno pečico in nastavite temperaturo na 160 stopinj Celzija. Ko se pečica segreje na 160 stopinj Celzija, pecite približno 2 uri.
Kruh vzemite iz pečice, zavijte v peki papir in krpo ter pustite, da se ohladi.
Vir: www.zdravahranaolea.com
Poskusite še: Doma narejen veganski sir